Teroristé v Severním Irsku pokračují v násilí, zavraždili policistu

Násilí v Severním Irsku pokračuje. V Craigavonu v severoirském hrabství Armagh byl v noci na dnešek zavražděn policista. Stalo se tak v okamžiku, kdy prověřoval tísňové volání. Jde opět o dílo republikánských teroristů. Už v sobotu zavraždili dva britské vojáky na základně Messarene u Belfastu. V Severním Irsku tak zesílily obavy, že by mohlo znovu vypuknout násilí mezi katolíky a protestanty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belfast

Belfast | Foto: Milan Kocourek

K vraždě policisty došlo ve chvíli kdy policejní hlídka přijela vyšetřovat stížnost ženy, která telefonicky žádala o pomoc. Vraždu odsoudili představitelé všech politických stran v severním Irsku i na britské pevnině.

Náčelník severoirské policie sir Hugh Orde označil pachatele za kriminální psychopaty. Premiér Gordon Brown řekl, že jde o dílo vrahů, kteří chtějí narušit mírový proces v provincii, což se jim nezdaří.

Policista byl zabit pouhé tři dny poté co teroristé z odštěpenecké republikánské skupiny zvané Pravá IRA zaútočili na vojenskou základnu Messarene ve městě Antrim u Belfastu. Při útoku zahynuli dva vojáci a čtyři lidé, mezi nimi polský občan, byli zraněni.

Jedna z otázek, jimiž se zabývají policejní vyšetřovatelé je - kde berou teroristé automatické střelné zbraně, když IRA je údajně odložila jednou provždy.

Milan Kocourek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme