Americký finančník Madoff stanul před soudem

Sto padesát let vězení, to je maximální trest za činy, ze kterých je obviněn americký finančník Bernard Madoff. V New Yorku začal soud, před kterým ho žalobci viní ze zpronevěry asi 50 miliard dolarů. Americká média píší a mluví o zločinu století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bernard Madoff

Bernard Madoff | Zdroj: ČTK

Bernard Madoff se podle svého právníka přizná k vině ve všech 11 bodech obžaloby. V tom případě mu hrozí trest až 150 let vězení, který se de facto rovná doživotí. První státní soudu bylo spíš procedurální.

Vyšlo najevo, že by Madoffův obhájce jménem Ira Sorkin mohl být podjatý. Jeho rodina totiž u Madeoffa investovala 900 000 dolarů. Soudce ale rozhodl, že Sorkin může Madoffa dál zastupovat. Bez ohledu na výsledek soudu mají investoři naději spíš na symbolické odškodnění.

Nejlepší pomstou je žít dobře

"Je to opravdu obrovský šok," říká agentuře Associated Press Gerald Blumenthal, oční lékař v důchodu a jeden z mnoha lidí, jejichž příběhy přinášejí média po desítkách.

On sám přišel investicemi u Madoffovi firmy o 650 000 dolarů, jeho manželka asi o 50 000. Nepatří tedy zdaleka k nejprominentnějším poškozeným. Jenže právě lidé jako Gerald Blumenthal přišli často takřka o veškeré peníze našetřené na penzi a právě jejich případy bývají nejsmutnější

Bez ohledu na výsledek soudu mají investoři naději spíš na symbolické odškodnění. "Mám toho velmi málo," uvádí Gerald Blumenthal v rozhovoru pro agenturu AP. Jenom peníze, které zůstaly na běžném účtu a hotovost, kterou si dal stranou na zaplacení daní. Přesto se snaží brát ztrátu filozoficky: "Když budu nechávat průchod vzteku na Madeoffa, nepomůže mi to. Vlastně by mi to jen ještě víc škodilo."

"Jak říká jedno staré rčení: nejlepší pomstou je žít dobře - a o to se budeme snažit," říká jeden z mnoha drobných investorů poškozených Bernardem Madoffem.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme