Patnáct lidí zabil na jihovýchodě Německa sedmnáctiletý střelec

Německo šokovalo krveprolití na střední škole ve Winnendenu na jihovýchodě země. 17letý někdejší student ústavu tam postřílel 10 žáků a tři pedagogy. Ve vražedném běsnění pokračoval i na útěku a zabil další dvě osoby. V bezvýchodné situaci nakonec pachatel zřejmě obrátil zbraň proti sobě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté a záchranáři před školou

Policisté a záchranáři před školou | Zdroj: ČTK

17letý Tim K. začal v komplexu školy pálit bez varování z otcovy legálně držené pistole. Mladík, který měl na sobě černou kombinézu a plynovou masku řádil na chodbách i v učebnách. Zabil třináct studentů a pedagogů a další zranil.

"Pachatel pak pěšky prchal směrem k psychiatrické léčebně. V parku tam zastřelil další osobu. Poté se zmocnil osobního vozu i s řidičem a ujel do Wendlingenu," popisuje další mladíkovy kroky policejní mluvčí Hans-Ulrich Stuiber.

Ve Wendlingenu drama vyvrcholilo přestřelkou s policií, na kterou svým životem doplatil další kolemjdoucí. Pachatel na parkovišti u supermarketu taky vážně zranil dva policisty. Oproti původním informacím mladík nakonec podle všeho spáchal sebevraždu poté, co ho policejní kulka zasáhla do nohy.

Tragédie rozpoutala debatu o preventivních opatřeních

"Je těžké vyjádřit slovy, co se dnes přihodilo. Naše soustrast a smutek patří rodinám obětí," uvedla otřesená kancléřka Angela Merkelová. Hluboký zármutek vyjádřil taky spolkový prezident Horst Köhler. Další politici v reakci na krveprolití navrhují zpřísnění zákona o střelných zbraních.

Ministryně pro záležitosti rodiny Ursula von der Leyenová navrhuje mimo jiné zlepšit přípravu školních zařízení na podobné činy: "Školy by měly taky navázat výchovný kontakt s rodiči, aby přípravu podobných otřesných událostí dokázaly rozpoznat a odvrátit."

Jen několik hodin před tím se bezuzdná střelba do nevinných lidí odehrála v americké Alabamě, kde v dvoutisícovém městečku Samson šílený střelec zavraždil deset lidí.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme