Tisíce zemědělců protestovaly v Praze proti dotační politice Evropské unie

Na osm tisíc zemědělců ve čtvrtek přijelo do Prahy demonstrovat kvůli dotační politice Evropské unie a nízkým výkupním cenám mléka. Už dopoledne se sešli před ministerstvem zemědělství, odpoledne pak svůj protest ukončili na Václavském náměstí. Své požadavky na srovnání podmínek pro zemědělce nových a starých unijních zemí předložili jak českému ministru zemědělství Petru Gandalovičovi, tak eurokomisařce pro zemědělství a rozvoj venkova Marion Fischer Boelové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest zěmedělců v Praze

Protest zěmedělců v Praze | Zdroj: ČTK

Protestu se účastnili vedle českých zemědělců i jejich kolegové ze Slovenska, Maďarska, Polska, Slovinska i Litvy. Z davu před ministerstvem se ozýval pískot a zvuk řehtaček i kravských zvonců, farmáři přivedli i dvě živé krávy.

Požadavek nespokojených zemědělců - vyrovnat podmínky pro všechny unijní země už v roce 2010, tedy o čtyři roky dřív, než je plánováno - formuloval za všechny prezident České agrární komory Jan Veleba. Ten ve svém projevu přímo oslovil ministra zemědělství Petra Gandaloviče.

"Podpoříte náš požadavek vyrovnat podmínky, respektive zahájit během českého předsednictví jednání o tomto vyrovnání? Pokud bude vaše odpověď kladná, stojíme za vámi a podpoříme vás. Pokud nebude kladná, pak si vyhrazujeme právo zachovat se podle toho," prohlásil Veleba.

Podle ministra se ale podmínky, se kterými vstupovala Česká republika a ostatní nové země do Evropské unie, měnit nedají. To podle něho nedokáže nikdo. Teď prý jde o to, co se podaří vyjednat na dobu po roce 2013, dokdy podmínky platí. Nechte nás jednat, a podaří se nám vyjednat v této době více, než vyjednali naši předchůdci," připomněl Gandalovič, který ale sklidil pískot a nadávky.

Po setkání s ministrem se demonstranti vydali na Václavské náměstí. Cestou se zastavili před hotelem Marriott na pražském Novém Městě, rozlili 50 litrů mléka a vysypali 200 kilogramů obilí. V hotelu se totiž dnes a v pátek koná konference o politice jakosti za účasti eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer-Boelové. Té agrárníci předali své požadavky v písemné formě.

Boelová po jednání řekla, že situaci zemědělců chápe a že je třeba o metodice rozdělování dotací zemím diskutovat. Zároveň upozornila, že mlékárenství nemá problém jen v České republice, ale prakticky po celém světě. "Evropa se rozhodla, že uleví farmářům v mlékárenském průmyslu v jejich těžké situaci pomocí několika kroků. Těmi jsou zavedení výkupů do soukromých skladů dříve, než je obvyklé. Zvýšení kvót pro tyto výkupy pro máslo a sušené mléko," uvedla Boelová a jako další krok zmínila větší podporu vývozu.

Veleba byl spokojený, že je eurokomisařka vyslechla. Do dvou měsíců prý bude v Bruselu další jednání za účasti českých zemědělců. "Dohodli jsme se s paní komisařkou, že v horizontu jednoho až dvou měsíců nás v Bruselu přijme a budeme v tom dialogu, který tady nastartoval ze strany nevládních organizací, přímo s paní komisařkou pokračovat," dodal prezident České agrární komory.

Na náměstí v centru Prahy pak akce vyvrcholila rozdáváním českých mléčných výrobků a letáků vysvětlující důvody protestu. Pod sochu svatého Václava zemědělci položili několik věnců, které podle nich symbolizují neutěšený stav českého zemědělství, na závěr si pak společně zazpívali píseň "Ach synku, synku". Policie musela kvůli protestu z Václavského náměstí odklonit dopravu. Podle policejního mluvčího Jána Mikulovského demonstranti několikrát zastavili projíždějící automobily, nic závažnějšího se ale nestalo.

Demonstraci zemědělců a jejich požadavkům jsme se podrobně věnovali v poledních Ozvěnách dne. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme