Iráčan házející boty na prezidenta Bushe dostal tři roky vězení

Irácký novinář, který v prosinci hodil boty na dosluhujícího amerického prezidenta George Bushe, dostal tři roky vězení. Trest pro Muntazera Zajdího z televize al-Bagdádíja vynesl soud v irácké metropoli. Za útok na hlavu cizího státu mu hrozilo až 15 let. Obhajoba požadovala Zajdího osvobození, protože Bushe prý nemohl nijak ohrozit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muntazer Zajdí

Muntazer Zajdí | Zdroj: ČTK

Zajdí na Bushe mrštil obě své boty a vykřikl, že jde o polibek na rozloučenou od iráckých vdov a sirotků. Byl to odkaz na americkou invazi a pětileté působení zahraničních vojáků v Iráku. Irácká bezpečnost redaktora okamžitě surově zbila a od té chvíle byl ve vězení. Demonstrace ale ukázaly, že Zajdí promluvil z duše miliónům lidí nejen v muslimském světě.

Bush stačil botám briskně uhnout. Útok ale i tak splnil poselství, protože udeřit někoho botou znamená v arabské kultuře nejvyšší pohrdání. Třicetiletý Zajdí se dnes hájil, že udělal přirozeně to, co by prý učinil každý Iráčan. Jeho sestra v soudní síni na verdikt zareagovala slzami vzdoru a iráckého premiéra Málikího nazvala americkým agentem.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme