Americký finančník Madoff je ve vězení, přiznal se k miliardovým podvodům

Americký finančník Bernard Madoff je ve vězení. U newyorského soudu přiznal vinu ve všech 11 bodech žaloby. Zpronevěřil přinejmenším 50 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bernard Madoff

Bernard Madoff | Zdroj: ČTK

Bernard Madoff potvrdil, že jeho investiční společnost fungovala podle takzvaného Ponziho schématu, kdy noví investoři vyplácejí ty předchozí. Česky se tomu říká pyramida nebo letadlo.

Finančník, kterého ještě před nedávnem považovali na Wall Street za kouzelníka, se omlouval. Mluvil o tom, že věděl, že jeho zatčení jednou musí přijít. Madoffovi svěřily miliardy dolarů početné židovské dobročinné organizace, univerzity i respektované banky z mnoha zemí.

Soudce ale nedbal žádosti obhajoby a zrušil Madeoffovu kauci, která mu zatím umožňovala pobývat v domácím vězení v luxusním bytě na newyorském Manhattanu. Poslal ho do vězení s tím, že rozsudek vynese 16. června.

Sedmdesátiletému Madeoffovi, který byl šéfem akciového trhu Nasdaq a měl luxusní apartmán v New Yorku, dvě trysková letadla, jachtu na francouzské Riviéře a majetek ve výši 300 milionů dolarů, hrozí 150 let vězení. To se vzhledem k jeho věku de facto rovná doživotí.

Přečtěte si také:
Americký finančník Madoff stanul před soudem
Krach bankéře udělal konec smířlivosti při dělení majetku
Madoff - zloděj století, nebo psychopat?
Americký finančník Madoff byl propuštěný do domácího vězení
Informace ze světa financí - 15. 12. 2008

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme