OECD zařadila na seznam daňových rájů Belgii, Lucembursko a Rakousko

Belgie, Lucembursko a Rakousko se dostaly na seznam daňových rájů v Evropské unii. Zařadila je tam Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) kvůli jejich rezervovanému postoji ke spolupráci při výměně dat o klintech bank. O zpracování seznamu požádala OECD Francie spolu s Německem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo OECD v Paříži

Sídlo OECD v Paříži | Foto: www.oecd.org

Paříž a Berlín totiž viní některé evropské státy, že udržováním svých pravidel bankovního tajemství napomáhají daňovým únikům. Za takové 'ráje' označila OECD kromě tradičních tajnůstkářů Švýcarska, Lichtenštejnska nebo Monaka i Belgii, Lucembursko a Rakousko.

Tyto země totiž odmítají přizpůsobit se pravidlům Evropské unie pro předávání informací o účtech daňovým orgánům v jiných zemích. Obávají se, že tak mohou přijít o klienty, kteří si je právě pro velkou míru diskrétnosti bankovního systému vybrali.

Francie s Německem tlačí na to, aby se na summitu G20 na počátku dubna v Londýně mluvilo i o zrušení daňových rájů. Belgický ministr financí Didier Reynders už oznámil, že jeho země zruší přísné bankovní tajemství vůči orgánům ostatních členských zemí Unie do roku 2010.

Také Lichtenštejnsko částečně uvolní přísná pravidla svého bankovního tajemství. A i malý státeček v Pyrenejích Andorra zruší bankovní tajemství a hodlá ostatním zemím poskytovat vyžádané informace. Oba ministáty tedy začaly veřejně usilovat ovyškrtnutí z černé listiny daňových rájů.

Nejnověji se k této lavině dnes prídaly Švýcarsko, Rakousko a Lucembursko. Částečně uvolní přísná pravidla týkající se bankovního tajemství a budou spolupracovat při vyšetřování daňových úniků.

Přečtěte si také:
Lídři EU se předběžně dohodli na nových pravidlech finančních trhů
Lichtenštejnsko částečně uvolní bankovní tajemství
Evropská komise se snaží bojovat proti daňovým únikům
Evropská unie chce přitvrdit boj proti daňovým únikům
Německý ministr financí chce zařadit Švýcarsko na černou listinu daňových rájů

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme