Vloni se v Česku narodilo nejvíc dětí v historii samostatné republiky

Česká republika má 10 milionů 467 tisíc obyvatel. Za uplynulý rok tak počet lidí žijících v Česku stoupl zhruba o osmdesát šest tisíc. Důvodem je prodloužení průměrného dožitého věku, příchod cizinců a především vyšší porodnost. Loni se v Česku narodil rekordní počet dětí - téměř sto dvacet tisíc, nejvíc v historii samostatné republiky. Odborníci ale do budoucna očekávají opět pokles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mimino

mimino | Foto: Jiří Hošek

Demografové nárůst narozených dětí čekali. Podle nich za nim stojí hlavně matky narozené v populačně silných sedmdesátých ročnících. Do budoucna ale podle odhadu vedoucí katedry demografie přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jitky Rychtaříkové nastane opět pokles:

"My v demografii jsme trochu skeptičtí, protože víme, že ty děti se dnes rodí spíše starším ženám, a že jsou to děti, které se nenarodily dřív. Takže my se blížíme 120 tisícům živě narozených dětí, ale stále je to méně než třeba bylo začátkem 90. let, kdy se rodilo kolem 130 tisíc dětí."

Podle Rychtaříkové je jedním z důvodů očekávaného snížení porodnosti i rostoucí úroveň vzdělání: "Vysokoškolsky vzdělané ženy mají v průměru méně dětí a častěji jsou bezdětné. A protože jich bude v populaci víc, tak to bude snižovat celkový průměr."

Loňský nárůst počtu obyvatel Česka demografové přičítají také příchodů cizinců. Podle Terezie Štýglerové z Českého statistického úřadu se výrazně nemění struktura zemí, ze kterých k nám přistěhovalci přicházejí:

"Zahraniční migrací přibylo v loňském roce v České republice téměř 72 tisíc obyvatel. Hlavními zdrojovými zeměmi zůstaly stejně jako v minulých letech Ukrajina, Vietnam a Slovensko."

Rekordních čísel dosáhla i rozvodovost. K dosažení hranice padesáti procent rozvedených manželství zbývají čtyři desetiny. Demografka Jitka Rychtaříková ale uklidňuje: "Není to nic specifického. A hlavně to není nic nečekaného, protože rozvodovost od druhé světové války plynule narůstala."

Průměrná délka trvání manželství v České republice je dvanáct let.

O tématu budeme mluvit podrobně v podvečerním Radiofóru. Poslouchejte po 18. hodině!

Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme