ČSSD chce mluvit do volby nového nejvyššího státního zástupce

Současná koaliční vláda občanských a křesťanských demokratů a zelených by měla jméno případného nového nejvyššího státního zástupce projednat s politickou opozicí. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renáta Vesecká

Renáta Vesecká | Foto: Rádio Praha

K odvolání současné šéfky státních zástupců Renáty Vesecké vyzvala Strana zelených, podle které by to přispělo k obnově důvěry ve státní zastupitelství.

Občanská demokratická strana ale výzvu odmítla s tím, že je nepřípustné, aby do justice zasahovali politici. ODS v písemném prohlášení vyzvala koaliční partnery k respektování nezávislost justice a k politické zdrženlivosti. Podle názoru občanských demokratů podobné mediální výzvy k vyřešení situace nijak nepomůžou.

Postoj Občanské demokratické strany vysvětlil v poledních Ozvěnách dne první místopředseda ODS David Vodrážka. Záznam najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Pokud se koaliční vláda přece jen k odvolání Renáty Vesecké odhodlá, chce být Česká strana sociálně demokratická u výběru jejího nástupce. Důvody vysvětlil Jiří Paroubek: "Mandát nejvyššího státního zástupce bude přesahovat do dalšího volebního období. Pokus chtějí, abychom takového člověka respektovali, tak zcela nepochybně. Ale může to být třeba překvapivé řešení. Že to bude člověk, se kterým přijde vláda, a který může mít mimořádnou integritu jak odbornou tak mravní."

Důvody České strany sociálně demokratické popsal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ředseda ČSSD Jiří Paroubek. Záznam najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Zelení vyzvali k odvolání nejvyšší žalobkyně Vesecké
Vesecká: Mám materiály dokládající pochybení odvolaného Bašného
Vrchní soud: Cepl nadále nebude rozhodovat v kauze tzv. justiční mafie
Žalobce V. Rampula pro Radiožurnál: Rezignovat nehodlám
Válku státních zástupců na severu Čech řeší ministr
Situace u žalobců ohrožuje vyšetřování korupce, varuje Transparency International
Renata Vesecká prý o odvolání šéfa libereckých žalobců nevěděla

Martin Veselovský, Jakub Šídlo, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme