Pákistánem opět zmítá mocenský boj mezi vládou a opozicí

Pákistánem otřásají protesty. Zítra mají vyvrcholit demonstrace právníků a opozice proti prezidentovi Ásifu Alímu Zardárímu, tedy vdovci po bývalé premiérce Bénazír Bhuttové. Vůdcem protestů je dlouholetý rival vlivného páru, rovněž bývalý premiér Naváz Šaríf. Ten je podle posledních informací v domácím vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie zatýká jednoho z lídrů pákistánské opozice

policie zatýká jednoho z lídrů pákistánské opozice | Zdroj: ČTK

Vláda omezování opozičního vůdce popírá. Mezitím ale přicházejí zprávy o dalších střetech mezi policií a demonstranty, a to hlavně v Šarífově mocenské baště Láhauru.

Šarífova Muslimská liga byla loni krátce ve vládě, spolu s Lidovou stranou prezidenta Zardárího. Ten ale odmítl vrátit do čela nejvyššího soudu Iftichára Čaudhrího, kterého sesadil předchozí prezident Mušaraf. Šaríf proto odešel do opozice.

Návrat Čaudhrího a dalších nezávislých soudců je hlavním požadavkem i nynějších protestů. Prezident se podle opozice bojí, že Čaudhrí by mohl oprášit starší obvinění ze zneužívání moci a korupce. Ta se vznášejí nad samotným Zardárím a do její smrti i nad Bénazír Bhuttovou.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme