Premiér zkritizoval soud za nezrušení Dělnické strany

Nejvyšší správní soud tím, že odmítl zrušit krajně pravicovou Dělnickou stranu, vydal podle předsedy vlády Mirka Topolánka negativní signál pro další obdobné žádosti. Premiér Topolánek soud podezírá, že to souvisí se snahami zrušit Komunistickou stranu Čech a Moravy. Řekl to dnes televizi Prima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek, premiér a šéf ODS

Mirek Topolánek, premiér a šéf ODS | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Nejvyšší správní soud podle Topolánka nastavil v precedenčním případě takové podmínky, že bude těžké nějakou stranu zrušit:

"Já to beru jako velmi negativní signál. A vůbec bych neobviňoval ministra vnitra, že tu kauzu špatně připravil. Já se spíš obávám, a to je moje spekulace, že si Nejvyšší správní soud trochu připravil půdu a tímto rozhodnutím zamezil například zrušení Komunistické strany Čech a Moravy. Protože existuje celá řada podání, které volají po zrušení této strany. A v tomto smyslu Nejvyšší správní soud fakticky podmínkami pro zrušení politické strany nastavil velmi volný metr. A já pokládám to nezrušení Dělnické strany v dané chvíli za chybu."

Předseda KSČM Vojtěch Filip slova premiéra Topolánka odmítl: Premiér by neměl spekulovat, ale měl by vážit fakta. Komunistická strana Čech a Moravy za 19 let své existence prokázala, že je stranou, která respektuje Ústavu České republiky víc než ostatní politické strany. A na to je řada důkazů."

O zrušení Dělnické strany soud rozhodoval na žádost vlády. Ministr vnitra Ivan Langer už dřív stranu označil za extremistickou. Jeho úřad ale podle soudu nedodal dostatek přesvědčivých důkazů.

Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme