Snaha německé vlády získat kontrolu nad Hypo Real Estate zatím neúspěšná

V německých politických i finančních kruzích roste strach z katastrofálních dopadů možného krachu hypoteční banky Hypo Real Estate. V ní se dosud neúspěšně snaží převzít kontrolu stát. V cestě ale stojí americký finančník Christopher Flowers, který vlastní 24 procent akcí bankovního domu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Spolkového kancléřství

Budova Spolkového kancléřství | Foto: Jiří Hošek

Německá vláda vystupňovala tlak na Flowerse přijetím zákona umožňujícího v krajním případě vyvlastnění akcionářů. Američan se ale z mnichovské hypoteční banky nechce nechat vypudit a tvrdí, že státní většina v podobě 75 procent plus jedné akcie je dostačující.

Flowers při vstupu do banky zaplatil 22,50 eur za akcii. Na burze se teď ovšem akcie Hypo Real Estate obchoduje za 90 centů. Při prodeji by tak Christopher Flowers a jeho společníci přišli zhruba o miliardu eur.

Při jednáních se spolkovou vládou dosud požadovali cenu 3 eura za akcii. Kancléřka Angela Merkelová ale nejnověji zopakovala, že její kabinet ustoupit nehodlá.

Společnost Hypo Real Estate má naprosto klíčový význam. Hannes Rehm, šéf speciálního fondu na stabilizaci finančního trhu prohlásil, že její krach by přinesl ještě horší následky než zánik Lehman Brothers.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme