Tyran Fritzl u soudu částečně přiznal vinu, odmítl ale obvinění ze zabití

Za obrovského zájmu zahraničních médií začal v Rakousku proces s Josefem Fritzlem. Třiasedmdesátiletý důchodce čelí obvinění, že skoro čtvrt století věznil ve sklepě rodinného domu svou vlastní dceru. Celou dobu ji znásilňoval a zplodil s ní sedm dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Fritzl

Josef Fritzl | Zdroj: ČTK

Fritzl se už s největší pravděpodobností na svobodu nikdy nepodívá. U zemského soudu v Sankt Pöltenu si vyslechl obvinění z celkem šesti zločinů. Za ně mu hrozí trest od deseti let až po doživotí.

Při dnešním začátku procesu Fritzl učinil částečné doznání. Přiznal se k donucování, krvesmilstvu a dlouhodobému omezování osobní svobody, připustil i svou vinu na znásilňování. Obvinění z vraždy a ze zotročování naopak odmítl.

Zahájení přelíčení bylo veřejné, po přečtení obžaloby ale soudkyně veřejnost ze sálu vykázala. Jednání totiž bude s ohledem na oběti a citlivost případu uzavřené. Fritzl si po celou dobu zakrýval obličej modrými deskami. Neodložil je ani po příchodu soudního senátu, kdy se posadil na lavici obžalovaných.

Fritzlovy oběti se jednání přímo nezúčastní, soud ale bude mít k dispozici zhruba jedenáctihodinový videozáznam jejich výpovědí. Právě tato svědectví budou nejspíš tím zásadním materiálem, podle kterého tříčlenný soudní senát spolu s osmi členy poroty nakonec o tretu pro Fritzla rozhodnou.

O kauze se mluví jako o nejhorším případu incestu v rakouských dějinách. Média označují soudní jednání za proces století. Tomu odpovídá obrovský zájem žurnalistů z celého světa, kteří doslova zaplavili Sankt Pölten. Proces s Josefem Fritzlem je bude zaměstnávat minimálně týden. Očekává se, že verdikt by mohl padnout ve čtvrtek nebo v pátek.

Soudní přelíčení provázejí i enormní bezpečnostní opatření. Kolem zemského soudu vyrostly zábrany, které se používají například při fotbalových utkáních či velkých koncertech. Aby nikdo nemohl mapovat třeba z vrtulníku pohyb obžalovaného Fritzla při převozu do soudní budovy, je ve dvoukilometrovém pásmu vyhlášen zákaz jakéhokoliv přeletu.

Na případ pojmenovaný po místu činu, tedy městečku Amstetten, se přišlo loni v dubnu, když jedno z vězněných dětí vážně onemocnělo a muselo do nemocnice. Ukázalo se, že Fritzl věznil svou dceru Elisabeth ve speciálně upraveném sklepě od srpna 1984. Na veřejnosti přitom celá léta tvrdil, že utekla k náboženské sektě. Ve sklepě podle obžaloby žily také tři ze sedmi dětí, které Fritzl s dcerou měl. Jedno novorozené dítě v roce 1996 Fritzl údajně zabil, protože zabránil tomu, aby dostalo lékařskou péči.

Reportér Radiožurnálu Vojtěch Berger, který je přímo v Sankt Pöltenu, hovořil o začátku procesu s Josefem Fritzlem v poledních Ozvěnách dne. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

O případu Josefa Fritzla si přečtěte také:
Obyvatelé rakouského Amstettenu zrušili májové oslavy
Muž z Dolního Rakouska se doznal k trýznění a znásilňování dcery
Testy DNA potvrdily, že Fritzl je otcem dětí vězněné dcery
Rakousko je v šoku, muž čtvrt století věznil svou dceru ve sklepě

Marie Woodhamsová, Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme