Česko by mohlo z Bruselu dostat miliardu korun na energetiku

Česká republika by mohlo dostat z evropského rozpočtu 35 miliónů eur, tedy asi miliardu korun. Počítá s tím plán Evropské komise na rozdělení přebytku z loňského rozpočtu Unie. O záměru dnes v Bruselu jednají ministři zahraničí a evropských záležitostí sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Evropské unie

vlajka Evropské unie | Foto: europa.eu.int

Evropská komise chce do Česka poslat peníze na výstavbu zásobníků pro skladování zemního plynu. Plán počítá s rozdělením celkem 5 miliard eur. Ty mají být součástí odpovědi sedmadvacítky na současnou finanční a hospodářskou krizi.

Současně jde o reakci na zimní problémy s dodávkami zemního plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy. Tehdy se některé unijní státy uprostřed mrazivé zimy najednou ocitly bez dohodnutých a potřebných dodávek plynu.

Členské státy se na utracení zmíněných peněz stále nemohou shodnout. Sporné je samo financování jednotlivých energetických projektů. Každá země navíc chce co největší podíl pro sebe. Vicepremiér naší vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra ale věří, že dnes by se mohl kompromis výrazně přiblížit.

Vondra vysvětluje: "Je těžké uspokojit úplně každého. Ale jedná se o společný příspěvek na hospodářskou obnovu a jde tady o důvěryhodnost Unie."

Informace o "energetických" penězích od Evropské komise se objevily už před měsícem. Pokud se dnes na rozdělení 5 miliard eur nedohodnou ministři, plán dostanou na stůl vedoucí přestavitelé unijních států. Ti se sejdou na vrcholné schůzce už ve čtvrtek a v pátek.

Přečtěte si také:
Evropská unie se dohodla na snížení DPH u některých služeb
Zachrání Evropská unie členský stát, který vyhlásí bankrot?
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
Lídři zemí EU odmítli protekcionismus
Topolánek: Evropa čelí největší krizi v dějinách integrace

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme