Společnost Emirates si stěžuje na časté závady obřího letounu Airbus A380

Provoz obřích letounů Airbus A380 často doprovázejí technické problémy. Dokládá to stížnost společnosti Emirates, která největší dopravní stroje světa používá. Výrobce potíže bagatelizuje coby 'dětské nemoci' moderního letounu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Arabská letecká společnost obdržela v loňském roce se zhruba dvouletým zpožděním první stroje typu A380. Od té doby musely čtyři obří letouny zůstat už devětkrát neplánovaně na zemi, informuje zpravodajský týdeník Der Spiegel.

23krát pak musel být na poslední chvíli nasazený náhradní letoun. Technické problémy řešili zástupci Emirates s managementem Airbusu dokonce na krizové schůzce.

Podle vzdušného dopravce došlo opakovaně ke seškvaření kabelů a výpadky postihly taky motory gigantických letounů. Celkem prý došlo ke ztrátě 500 letových hodin.

Společnost Emirates je největším odběratelem strojů A380. Ještě by měla dostat 54 letounů tohoto typu. Podle médií musela tři své obří Airbusy dočasně stáhnout z provozu taky australská letecká společnost Qantas.

Přečtěte si také:
Letadlo nouzově přistálo na řece Hudsonu v New Yorku
U Francie se zřítil do moře airbus při zkušebním letu
Kvůli Airbusu musí některé letecké společnost pozměnit letový řád
Na letišti v Manchesteru se srazila dvě rolující letadla
V hořícím súdánském letadle zahynulo přes 30 lidí
Zpět na ruzyňské letiště se muselo vrátit další letadlo

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme