Vláda zamítla návrh opozice na zákaz privatizace ruzyňského letiště

Vláda zamítla návrh sociálně demokratických poslanců zakazující chystaný prodej ruzyňského letiště. Bez ohledu na stanovisko kabinetu ale o osudu předlohy rozhodne Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády ČR

Úřad vlády ČR | Foto: Jan Rosenauer

Sociální demokracie kritizuje hlavně dobu, kdy chce vláda ruzyňské letiště privatizovat. Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky se současná hospodářská krize odrazí na výsledné ceně.

"Vláda zvolila tu nejhorší možnou formu prodeje letiště. Zaprvé zvolila velmi špatnou dobu - uprostřed krize, kdy klesá hodnota všech aktiv, kdy je nedostatek disponibilních finančních zdrojů nejen u státu, ale také u firem a strategických zájemců o pražské letiště, tak vláda zahájila privatizaci tohoto klíčového státního majetku. Je zřejmé, že uprostřed vážné hospodářské krize vláda nedostane dobré cenové nabídky," uvedl Sobotka.

Premiér Mirek Topolánek ale výtky sociálních demokratů pokládá za nesmyslné: "My se domníváme, že právě naopak - a to ukáže až cenová nabídka - ta cena být nižší nemusí. Je to jedna z mála příležitostí pro likvidní společnosti. Společnosti, které dneska mají likviditu investovat do projektu, který je bez rizika, který je dlouhodobý. A můžeme právě naopak získat větší zájem," řekl premiér.

Nynější návrh ČSSD zakazující prodej ruzyňského letiště označil Topolánek za bolševický, protože významným způsobem přesouvá pravomoci dané ústavou exekutivě na parlament. Pokud by prošel, vedl by podle něj k destrukci uspořádání, kterého u nás po listopadu 1989 vzniklo.

Premiér Mirek Topolánek také připomněl, že to byl sociálně demokratický ministr financí Bohuslav Sobotka, který v roce 2003 předkládal vládě návrh letiště v Praze privatizovat.

Přečtěte si také:
Sociální demokraté nesouhlasí se způsobem privatizace ruzyňského letiště
Vláda schválila další krok k privatizaci letiště v pražské Ruzyni
Vláda podpořila přímý prodej pražského letiště jednomu uchazeči
Stát chce prodat pražské ruzyňské letiště
Ruzyňské letiště bude akciovou společností

Václava Marešová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme