Protikrizový plán pro zdravotnictví přijala vláda všemi hlasy

Místo celého balení léků bychom mohli v lékárně dostat jen tolik kusů tablet, kolik potřebujeme. To je jen jedna z novinek, kterou obsahuje vládní protikrizový plán pro zdravotnictví. Balík návrhů ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS) by měl rezortu ještě letos přinést víc než čtyři miliardy korun. V příštím roce pak zhruba osm miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví - poplatky

Zdravotnictví - poplatky | Foto: Alena Palečková

Premiér Mirek Topolánek čeká, že v Poslanecké sněmovně balík protikrizových opatření podporu najde: "Tady jsou pouze dvě možnosti. Jedna z nich je fakticky najít prostředky na příjmové i výdajové straně a doplnit ten výpadek,vzniklý jako nějaký efekt ekonomických problémů. Druhá možnost je samozřejmě snížení rozpočtu, což bude velmi složité, protože pojistné plány jsou schváleny. Bylo by to snížení kvality zdravotní péče."

Stát zvýší platbu za své pojištěnce - tedy za děti, studenty a důchodce - na 727 korun. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová počítá hlavně s větším objemem peněz pro pojišťovny: "Prvním krokem je zvýšení platby za ty, za které platí stát, tedy děti, nezaměstnaní a senioři. Ze stávajících 670 korun na 727 korun."

Pojišťovny letos proti plánu zřejmě také dají skoro o půlmiliardy víc lidem, kteří překročí roční ochranný limit. Ten od příštího měsíce klesá dětem do 18 let a seniorům nad 65 let z 5 tisíc korun na polovinu.

Opozice vládě vytýká, že jen napravuje svou chybu, když platby státu za své pojištěnce zmrazila. Takto se vyjádřil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Se změnou stropů u zdravotního pojištění vládní návrhy nepočítají. Bývalý ministr zdravotnictví David Rath, rovněž z ČSSD, označil tento krok vlády za hrubou chybu. Podle něj bude maximum ležet na střední třídě.

Přečtěte si také:
Pojišťovny se chystají rozdávat pokuty kvůli nevybírání poplatků
Zrušení části poplatků vyjde stát zhruba na tři miliardy korun
Senát nesouhlasil s rušením poplatků, omezil je
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme