Pražští radní rozhodnou o rekonstrukci Průmyslového paláce

Kdo opraví pražský Průmyslový palác - poničený požárem - rozhodne se dnes. Pražští radní proberou, jak ho rekonstruovat. Dostavět palác na Výstavišti v Holešovicích měla původně společnost Incheba, která ho má od města pronajatý. Praha se ale s Inchebou kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce dohaduje už od listopadu. Zatím bez výsledku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslový palác před požárem

Průmyslový palác před požárem | Foto: www.pis.cz/

Incheba se brání, že není jasné, kolik to bude stát. Pojišťovna ještě totiž neřekla, jak vysokou vyplatí pojistku. Prý čeká na posudek, který by měla mít v květnu. Praha chce přitom, aby rekonstrukce byla hotová do konce září příštího roku. Nechce proto už ztrácet čas.

Praha dokonce požádala soud o zablokování pojistky za Průmyslový palác. Bojí se prý, že by ji mohla Incheba použít na jiné účely. Na spory doplácí také slavná Muchova Slovanská epopej. Praha kvůli nim odložila přesun expozice z Moravského Krumlova do Křižíkova pavilonu na Výstavišti.

Vyšetřování požáru prý skončí do konce března. Policie by měla rozhodnout, jestli někoho obviní. Případ teď vyšetřuje s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti. Byl to každopádně jeden z nejhorších požárů v historii Česka vůbec. A určitě nejhorší v Praze od roku 1974, kdy vyhořel nedaleký Veletržní palác. Požár loni v říjnu zničil levé křídlo secesního paláce. Podle policie ho způsobil zapnutý elektrický vařič. Škoda se odhaduje na miliardu korun.

Milan Kopp, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme