Daňové úniky příčinou roztržky mezi Švýcarskem a Německem

Podruhé za půl roku musel německý velvyslanec "na kobereček" na švýcarské ministerstvo zahraničí. A podruhé to bylo kvůli kontroverzním výrokům spolkového ministra financí. Alpský stát má pocit, že se ministr Peer Steinbrück agresivního a urážlivého jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: Jan Rosenauer

Rozhořčení švýcarských politiků i veřejnosti způsobil údajný Steinbrückův výrok, ve kterém obyvatele země helvétského kříže přirovnal nepřímo k indiánům. Spolkový ministr financí je zastáncem tvrdého postupu proti daňovým únikům a Švýcarsko je mu trvale trnem v oku.

V jednom televizním rozhovoru měl Steinbrück prohlásit, že "černá listina daňových hříšníků OECD nikdy neexistovala a že se jednalo jen o nástroj, jak indiánům nahnat strach. Německý velvyslanec v Bernu si na to konto vyslechl ostrou reakci švýcarské strany.

Německý diplomat zdůraznil, že Berlín ocenil oznámení Švýcarska uvolnit režim bankovního tajemství a že tato země rozhodně není terčem německého boje proti daňovým rájům.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme