ČSSD neprosadila snížení spotřební daně z pohonných hmot

Spotřební daň u benzinu a nafty nižší nebude. Poslanci právě dnes odmítli návrh ČSSD, který chtěl u benzinu tuto daň snížit o dvě padesát a u nafty o dvě koruny. Sociální demokraté s tímto návrhem původně přišli v době vysokých cen pohonných hmot, teď jej prezentovali jako protikrizové opatření. To ale koalice odmítla a pomohli jí k tomu i někteří opoziční poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva

Čerpání paliva | Foto: Fotobanka stock.xchng

Až 18 miliard korun by podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) snížení spotřební daně u pohonných hmot odčerpalo z rozpočtu státu. To by podle něj ohrozilo i stavbu významných dopravních staveb či dotace na regionální dopravu.

Kalousek je tedy se zamítnutím návrhu spokojen: "Nepřineslo by to vůbec nic spotřebitelům, nepřineslo by to vůbec nic české ekonomice. Znamenalo by to pouze dramatický výpadek rozpočtových příjmů."

V obráceném gardu vidí neúspěch svého návrhu místopředseda ČSSD a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban: "Je to samozřejmě škoda, protože lidé mohli ušetřit 2,50 Kč na litru benzinu a 2 koruny na litru nafty, za tyto prostředky případně kupovat jiné zboží, které je vyrobeno v České republice. A pokud by platilo, že se jednalo o 18 miliard, tak 18 miliard mohlo přispět k záchraně pracovních míst v České republice."

Opozici chyběly k prosazení novely dva hlasy, přestože ji podpořil poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Proti snížení daně ale byly dvě bývalé poslankyně zelených - Věra Jakubková a Olga Zubová. Nehlasovali pro ni ani všichni komunisté.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme