Severní Korea vyhostila pět humanitárních organizací

Ze Severní Koreje musí odejít pět humanitárních organizací. Pchjongjang je vyhostil poté, co odmítl americkou potravinovou pomoc. Experti dávají toto rozhodnutí do souvislosti s připravovaným vysláním severokorejské družice. Podle západních spojenců tím ale Pchjongjang maskuje zkoušku střely dlouhého doletu. Japonsko už také oznámilo, že je připraveno raketu zničit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na silnici blízko hranice

Pohled na silnici blízko hranice | Foto: Robert Mikoláš

Spojené státy vloni slíbily, že Severní Koreji dodají 500 tisíc tun potravin. 400 tisíc měl distribuovat Světový potravinový program OSN, 100 tisíc tun pak pět amerických humanitárních organizací v čele s agenturou Mercy Corps. Jejich pracovníci ale podle nového rozhodnutí Pchjongjangu musí zemi do konce března opustit.

Podle představitelů Světového potravinového programu se přitom nyní Severní Korea dostává do kritické fáze a brzy se může projevit nedostatek zásob. Z 23 miliónů obyvatel jsou nejvíce ohroženi staří lidé, dále těhotné ženy a malé děti. Severní Korea se pravidelně potýká s neúrodou a nedostatkem potravin, při nejhorším hladomoru ve druhé polovině 90. let zemřely hlady dva miliony lidí.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme