Zbaví dnes poslanci bývalého detektiva Tichého mlčenlivosti o Krakatici?

Poslanci by se dnes měli zabývat návrhem na zbavení mlčenlivosti bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který od poloviny 90. let pracoval na spisu Krakatice. Spis mapoval aktivity zastřeleného podnikatele Františka Mrázka a objevují se v něm i jména některých politiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Premiér Mirek Topolánek už dříve avizoval, že bude chtít, aby v souvislosti se spisem, který by měl dokládat propojení organizovaného zločinu s politiky, bylo zbaveno mlčenlivosti mnohem více lidí než jen Tichý. Podle sociálního demokrata Jeronýma Tejce by to ale teď nebylo vhodné. Zatím by tedy zbavil mlčenlivosti jen Tichého:

"Já jsem přesvědčen, že v tuto chvíli jediný z těch, kteří jsou ochotni vypovídat, je pan Tichý. Zároveň jsou zde přesně stanovené důvody, proč by právě on měl o této věci hovořit, proč se cítí ohrožen. Je považován za jednoho z lidí, kteří jsou právě strůjci těch úniků a myslím si, že by měl mít možnost se k této záležitosti vyjádřit. Stejně tak si myslím, že je potřeba stanovit přesně působnost, v jakém rozsahu budou tito lidé mlčenlivosti zbaveni. A to zatím bylo navrženo pouze u pana Tichého."

Jan Vidím z ODS ale chystá návrh, aby byli zbaveni mlčenlivosti i ostatní lidi, kteří se spisem Krakatice přišli do styku. Pokud podle Vidíma jeho návrh neprojde, vyšle to signál, že se opozice má čeho bát:

"Pokud by opravdu prošel návrh sociálních demokratů na zbavení povinnosti zachovávat mlčenlivost pouze jednoho z těch účastníků, pak je to obrovská lumpárna. Protože je to pochopitelně zavádějící. Ten spis zpracovávalo více lidí, více lidí s nim manipulovalo, více lidí do něj nahlíželo. Domnívám se, že je nezbytné vyslechnout všechny."

Podle Jana Vidíma by měli být mlčenlivosti zbaveni bývalí ministři vnitra Stanislav Gross a František Bublan, stávající ministr Ivan Langer, promluvit by měl i bývalý policejní ředitel Jiří Kolář a další policisté, kteří přišli se spisem Krakatice do styku.

Věříte, že sněmovna zbaví mlčenlivosti vyšetřovatele v případu Krakatice? Hlasujte v naší anketě!

K tématu si přečtěte také:
Bezpečnostní výbor navrhne zbavit expolicistu Tichého mlčenlivosti o Krakatici
Tlustý v Radiožurnálu: Informací z Krakatice se nebojím
Zavražděný podnikatel Mrázek mohl disponovat informacemi BIS
Vyšetřování vraždy Františka Mrázka pokračuje
Policie odložila případ vraždy podnikatele Mrázka
V Praze byl zastřelen kontroverzní podnikatel František Mrázek

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme