Sněmovna schválila zavedení takzvaného vázaného mandátu vlády

Změnu jednacího řádu sněmovny a Senátu, kterými řada zákonodárců podmiňuje ratifikační proces Lisabonské smlouvy, schválili poslanci. Tento takzvaný vázaný mandát má zajistit, že kabinet nebude v budoucnu moci případné další přenášení kompetencí do Bruselu rozhodnout sám bez souhlasu obou komor parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cedule Poslanecká sněmovna

Cedule Poslanecká sněmovna | Foto: Marián Vojtek

Schválením příslušných novel podmiňovali senátoři ODS ratifikaci Lisabonské smlouvy v horní komoře. Bez jejich hlasů se přitom nepodaří parlamentní schvalování smlouvy dokončit.

"Já si myslím, že to je určitě podmínka nutná, že bez nich Senát v žádném případě Lisabonskou smlouvu neschválí. Jestli je to podmínka postačující, to si vůbec nejsem jist. A obávám se, že stažení radarových smluv ze sněmovny díky útoku opozice, situaci Lisabonské smlouvy v Senátu spíše zkomplikovalo," uvedl občanský demokrat Marek Benda.

Se zavedením takzvaného vázaného mandátu bude muset ještě souhlasit Senát. "Já předpokládám, že dokonce snad bude možné vyslovit souhlas se změnami jednacích řádů dříve, než dojde na finální hlasování o Lisabonské smlouvě. A to by měl být další faktor, který umožní její schválení v Senátu," uvedl předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček z ČSSD.

Podle senátorů ČSSD by se Senát měl zabývat novelami i samotným unijním dokumentem už na své schůzi koncem příštího týdne. Předseda Senátu Přemysl Sobotka chce ale počkat, až novely podepíše prezident. Tím by se ratifikace odsunula až na květen. Poslanci smlouvu podpořili už minulý měsíc.

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme