Summitu EU dominuje hospodářská krize

V Bruselu začal první summit Evropské unie pod českým předsednictvím. Jeho hlavními tématy je rekonstrukce světového finančního systému a také energetická bezpečnost po zkušenostech z lednové plynové krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

N. Sarkozy a M. topolánek

N. Sarkozy a M. topolánek | Zdroj: ČTK

Zvládání hospodářské recese, nový model světového finančního systému a také energetická bezpečnost. To jsou některá z hlavních témat summitu šéfů států a vlád zemí evropské sedmadvacítky v Bruselu. Unijní lídři se mají dohodnout na celoevropském postoji k rekonstrukci finančních institucí ve světě. S ním pak pojede české předsednictví na počátku dubna na schůzku 20 nejvlivnějších ekonomik do Londýna.

Evropská unie by se měla dohodnout na návrzích ke zpřísnění dohledu nad finančními institucemi. Evropští lídři se mají také shodnout na posílení role Mezinárodního měnového fondu. Ten by měl od účastnických států dostat injekci asi 100 miliard dolarů. Otázkou ale zůstává, podle jakého klíče se určí výše příspěvků.

Prubířským kamenem může na summitu být otázka rozdělení asi 4 miliard eur na projekty posílení energetické bezpečnosti. Jde například o propojení plynovodů, výstavbu zásobníků a terminálů na zkapalněný plyn.

"Já jsem mírný optimista v tom, že ten infrastrukturní balíček se podaří na dnešním summitu schválit,"prohlásil předseda Evropské rady Mirek Topolánek. Některé země ale nesouhlasí s finanční podporou projektu plynovodu Nabucco, který by měl přivádět plyn ze střední Asie.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme