Americký Kongres chce zdanit odměny manažerů

Americká Sněmovna reprezentantů chce devadesátiprocentní daň na odměny některých manažerů. Má jít o šéfy společností, které dostaly miliardy dolarů státní pomoci, a přesto si jejich manažeři nechali vyplatit často milionové prémie. Podobné praktiky vyšly najevo v pojišťovně AIG, která získala vládní podporu ve výši až 180 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Kongresu ve Washingtonu

budova Kongresu ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Chceme své peníze zpátky hned teď pro naše daňové poplatníky," prohlásila předsedkyně dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová. Podle ní není správné, když dostane odměnu někdo, kdo podstoupí zbytečné riziko, dostane svou firmu do nesnází a daňový poplatník to musí zaplatit.

Návrh zákona počítá s tím, že budou 90 procenty zdaněné prémie manažerů, kteří berou víc než 250 tisíc dolarů ročně a jejich společnost dostala od vlády 5 miliard a víc.

Senát pravděpodobně přijde s jiným návrhem, jak by měla vláda takové peníze získat zpět. Hlasování ve Sněmovně reprezentantů ale dalo jasně najevo, že zákonodárci chtějí podobné praktiky tvrdě postihnout.

Rozhořčení veřejnosti, médií a politiků navíc posílila další informace - podvýbor pro státní příjmy Sněmovny reprezentantů přišel na to, že 13 firem, které dostaly státní pomoc, dluží na daních přes 220 milionů dolarů.

Debata ohledně okolo chování vedení krachujících amerických firem začala minulý týden. Vyšlo najevo, že někteří manažeři pojišťovny AIG dostali odměny v celkové výši asi 165 milionů dolarů. Firma přitom dostala státní pomoc a může čerpat až 180 miliard dolarů.

Ze strany Republikánů se ozývají hlasy, že o takové možnosti měl vědět ministr financí Timothy Geithner a měl by proto odstoupit. "Chceme vědět, kdo to dopustil. Byl za tím ministr financí? Když ne on, tak kdo jiný?" Řekl stanici Fox například senátor Richard Shelby z Alabamy.

Za ministra se ale postavil prezident Barack Obama a Timothy Geithnerovi odvolání alespoň nyní nehrozí.

Přečtěte si také:
Americká pojišťovna AIG krachuje, přesto vyplácí milionové odměny manažerům
Časopis Forbes: Ve světě kvůli krizi ubylo miliardářů
Pojišťovna AIG vykázala nejvyšší čtvrtletní ztrátu v historii amerických firem
Černé dny americké ekonomiky pokračují a rozšiřují se do celého světa
USA budou reformovat dohled na finančními trhy

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme