Evropská unie chce navýšit zdroje Mezinárodního měnového fondu

Evropské zdroje Mezinárodního měnového fondu mají být zdvojnásobeny. Na schůzce v Bruselu se na tom dohodli lídři členských zemí Evropské unie. Odsouhlasili i 50 miliard eur pro jiný fond - pro země, které neplatí eurem a jsou postižené krizí. Anakonec přijali česko-polsko-švédský projekt Východního partnerství, zaměřený na šest zemí z bývalého SSSR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: ECAL

Tyto peníze Mezinárodnímu měnovému fondu od Evropské unie mají sloužit na pomoc zemím, na které nejsilněji dolehne hospodářská krize. Unie se zatím neshodla na poskytnutí konkrétní částky fondu. Podle některých informačních zdrojů je ale pravděpodobné, že se může jednat o 75 miliard dolarů. Mluví se ale také až o 100 miliardách eur.

Sedmadvacítka chce také přidat nové peníze do jiného fondu - pro země, které neplatí eurem a jsou postižené krizí. Jedná se především o středo a východoevropské státy. Prostředky v něm stoupnou z 25 miliard eur na 50.

Zatím z něj už půjčky dostaly Lotyšsko a Maďarsko, 3,1 miliardy eur, respektive 6,5 miliardy eur. O podporu teď žádá i Rumunsko. Podle českého premiéra Mirka Topolánka, předsedajícího Radě EU, žádný další stát momentálně podporu nepotřebuje. Protože peníze mohou čerpat členské státy mimo eurozónu, může i Česko.

Střední a východní Evropa je podle některých ekonomů současnou krizí ohrožena ve větší míře než zbytek Unie. Řada dalších odborníků a politiků to ale popírá: podle nich je potřeba rozlišovat; třeba Slovensko, Česko nebo Polsko krizi zvládají lépe než řada států západní Evropy

Evropská unie také oficiálně potvrdila, že chce navázat bližší vztahy se šesti zeměmi bývalého Sovětského svazu. Jedná se hlavně o Ukrajinu a Gruzii. Šance pootevřít dveře do unie se týká také Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska a Moldavska. EU počítá i s větší finanční pomocí pro státy bývalého SSSR, získají do roku 2013 na 600 milionů eur.

Prezidenti a premiéři dnes schválili tento česko-polsko-švédský projekt Východního partnerství. Program má sloužit podpoře občanské společnosti a demokracie a vytváření těsnějších vztahů Unie s východními sousedy. Má dojít například ke zjednodušení vízového režimu s těmito zeměmi. Zakládající summit Východního partnerství bude 7. května v Praze.

Přečtěte si také:
EU podpoří energetické projekty 4 miliardami eur, Česko získá 35 milionů
Východní země EU dostanou v případě hospodářských problémů větší finanční pomoc
Summitu EU dominuje hospodářská krize
Jarní summit EU bude řešit i energetickou bezpečnost
Lídři EU mají schválit program partnerství s východními sousedy
Premiér: Další finanční injekce do hospodářství by byly zhoubné

Pavel Novák, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme