Jiří Paroubek dál předsedá sociálním demokratům

Dosavadní předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek bude v čele strany i v dalším volebním období. Jako jediný kandidát, nominovaný na tomto sjezdu sociální demokracie, neměl soupeře, šlo tedy jen o to, kolik dostane hlasů. Těch se mu sešlo dostatek, pro hlasovaly téměř tři čtvrtiny delegátů, přesně 410 z 548 přítomných, proti jich bylo 121. 17 hlasovacích lístků bylo neplatných. Předloni Jiří Paroubek získal 311 hlasů od 517 delegátů, což nylo 60 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znovuzvolený předseda ČSSD Jiří Paroubek s manželkou Petrou

Znovuzvolený předseda ČSSD Jiří Paroubek s manželkou Petrou | Zdroj: ČTK

V kandidátském projevu Jiří Paroubek řekl, že by chtěl pro ČSSD získat po všech hejtmanských křeslech i vedení radnice v hlavním městě Praze. Jedině tam je v čele občanský demokrat Pavel Bém.

Paroubek by byl rád, kdyby se tato situace změnila: "Pevně věřím, že i v Praze získáme za rok a tři čtvrtě primátora, chcete-li čtrnáctého hejtmana. Za sebe chci slíbit, že udělám maximum včetně nové formy koordinace práce mezi politickým grémiem strany a pražskou organizací."

Jiří Paroubek Radiožurnálu také řekl, jaké budou jeho některé priority ve funkci předsedy strany: "Určitě pokračovat v programu modernizace strany, zlepšovat vztahy v rámci strany. Myslím, že se z vedení strany podařilo vytvořit tým lidí. Ale ne všude - ve všech organizacích okresních, místních, krajských se to podařilo. Určitě bude potřeba se soustředit na přípravu voleb. Protože během těch dvou let funkčního období proběhnou volby vlastně čtvery."

Při dopolední uzavřené části sjezdu ČSSD mluvil Jiří Paroubek o umístění americké radarové základny v Česku a o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. Předpověděl, že smlouva o radaru nebude schválená Poslaneckou sněmovnou v tomto volebním období. A nechce změnit odmítání zdravotnických poplatků.

Sjezd České strany sociálně demokratické pokračovale volbou místopředsedů, kde byla původně větší konkurence. V nejužším vedení ČSSD znovu chtěli být Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach a Milan Urban i jediná žena - hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Nově se do voleb přihlásili šéf pražské ČSSD Petr Hulínský, brněnský primátor Roman Onderka, předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek a bývalý ministr, poslanec Vítězslav Jandák. Vlček, Hulínský a Jandák ale z boje o místopředsednické posty posléze odstoupili.

Funkci statutárního místopředsedy sociální demokracie obhájil Bohuslav Sobotka. Stejně jako šéf strany Paroubek neměl protikandidáta. Sobotku, který je nejpopulárnějším politikem v zemi, podpořilo opět víc delegátů než Paroubka, získal téměř 85 procent jejich hlasů.

Bohuslav Sobotka obhájil post prvního místopředsedy ČSSD | Foto: ČTK

Dalšími místopředsedy jsou Škromach, Urban, Onderka a Zaorálek, naopak Vaňhová neprošla ani ve druhém kole. Poslední místopředsednické místo, které musí podle stanov ČSSD zaujmout žena, se zaplní po volbě v neděli ráno. Nahradit by ji prý mohla bývalá náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.

Místopředseda Sobotka se v kandidátském projevu vyslovil proti tomu, aby sociální demokracie uzavírala na celostátní úrovni velkou koalici s občanskými demokraty. Místopředsedu ODS Petra Bendla toto prohlášení nepřekvapuje. Jak řekl Radiožurnálu, další směřování ČSSD je tak zřejmé: "Sociální demokracie už dlouhou dobu míří k manželství s komunisty. V krajích je to evidentní. Myslím, že se těší, až udělají koalici s komunisty po parlamentních volbách."

Přečtěte si také:
Sjezd ČSSD dnes zvolí nové vedení
Na sjezdu ČSSD poprvé přednesl projev prezident Klaus
ČSSD bude mít po sjezdu o jednoho místopředsedu navíc
ČSSD před sjezdem
ČSSD zahájila na sjezdu kampaň do evropských voleb a změnila stanovy
Předsedu ČSSD budou letos v březnu volit delegáti sjezdu

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme