Do druhého kola prezidentské volby na Slovensku jdou Gašparovič a Radičová

Na Slovensku skončily prezidentské volby a začíná nová předvolební kampaň. V prvním kole totiž nikdo nedostal hlasy nadpoloviční většiny všech oprávněných voličů, a za dva týdny se proto bude konat druhé a závěrečné kolo. Do něj postupují současný prezident Ivan Gašparovič a opoziční kandidátka Iveta Radičová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Gašparovič

Ivan Gašparovič | Zdroj: ČTK

Hlasování se zúčastnilo přes 43 procent voličů. Oba favorité poděkovali za přízeň, spokojenější však byla Radičová, která výrazně předčila očekávaní. Naopak Ivan Gašparovič oproti průzkumům utrpěl ztrátu.

Opoziční kandidátka zaostala za současným prezidentem, kterého ve volbách podporuje vládní Směr - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenská národní strana, o necelých devět procent. Průzkumy veřejného mínění mu přitom dávaly náskok nejméně dvojnásobný.

Gašparovič po vyhlášení výsledků zachoval klidnou hlavu a rozdával úsměvy, jeho komentář však byl velmi krátký a pouze oznámil, že vyhrál. Radičová přiznala, že ji výsledek velmi příjemně zaskočil. Získala hlasy z velkých měst a také z jižního Slovenska, kde žije maďarská menšina.

Dalších pět uchazečů zůstalo daleko pozadu, ovšem jejich chvíle teprve přijde. Právě oni mohou svým voličům doporučit, koho mají vybírat. Ve vzduchu totiž visí 15 procent hlasů a také více než dva miliony voličů, kteří první kolo vynechali a ve druhém můžou zcela rozmetat všechny předvolební odhady.

Iveta Radičová | Foto: ČTK

Na mobilizaci voličů spoléhají oba kandidáti, větší potenciál ale podle politologů dřímá v příznivcích Ivety Radičové. Ta si musí ovšem nabrousit jazyk, volební kampaň zatraktivnit a teprve potom má šanci oslovit nové voliče. Gašparovič bude spoléhat především na Roberta Fica, který si jazyk brousit nemusí a nepochybně vyrazí do tvrdého útoku. Opoziční kandidátka ve funkci prezidenta mu totiž může řádně zkomplikovat velmi pohodlné vládnutí.

Přečtěte si také:
Na Slovensku končí kampaň před volbou prezidenta, favoritem je Gašparovič
Na Slovensku vrcholí prezidentská předvolební kampaň
Václav Havel podpořil prezidentskou kandidátku slovenské opozice Radičovou

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme