Evropská unie chce pomoci producentům mléka

Producenti mléka možná dostanou další podporu z Evropské unie. Ministři zemědělství sedmadvacítku dnes budou v Bruselu jednat o situaci na trhu s mlékem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kráva - ilustr. obrázek

kráva - ilustr. obrázek | Foto: Agricultural Research Service

Cena mléka a mléčných výrobků v poslední době rapidně klesla. Zemědělci se bouří; ti čeští nedávno protestovali v Praze, kde na znamení nespokojenosti mimo jiné rozlévali mléko v ulicích.

Unie už farmáře podporuje tím, že jim přispívá na vývoz jejich produktů do zahraničí. To ale vyvolává nesouhlas výrobců v méně rozvinutých zemích. Ministři zemědělství se dnes v Bruselu budou radit, jak stávající opatření fungují a zda mléčný sektor nepotřebuje další podporu.

Producenti mléka ale dnes příslib nové podpory z Evropské unie nedostanou. Prohlásil to ministr zemědělství Petr Gandalovič, který bude v Bruselu schůzce svých resortních kolegů z ostatní zemí společenství předsedat.

Evropská komise v reakci na situaci na trhu zavedla tak zvané exportní subvence. To znamená, že vývozci mléka dostanou z evropských peněz příplatek a utrží tak více peněz než kolik dostanou od odběratelů. Ministři zemědělství budou podle Gandaloviče požadovat, aby komise přijatá opatření vyhodnotila. Další kroky ale není možné oznámit předem.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme