Průmyslová výroba v lednu klesla o 23 procenta

Lednový propad průmyslu podle ekonomů potvrzuje, že česká ekonomika už je v recesi. Průmyslová produkce oproti minulému roku klesla o 23 %. Dolů ji táhla hlavně výroba aut, která se na začátku roku snížila o víc než třetinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

Jak říká analytik ČSOB Petr Dufek, český průmysl bude klesat i v dalších měsících. V Německu totiž v lednu klesly průmyslové zakázky až o 38 %.

"Pokles objednávek v Německu jednoznačně negativně indikuje, jak se bude vyvíjet průmyslová výroba v České republice. Přeci jen je Německo je hlavním obchodním partnerem a objednávka jsou první indikací vývoje poptávky. Takže prozatím vidíme pouze špatná čísla."

Propad naší průmyslové výroby může v dalších měsících zmírnit zavedení šrotovného v některých evropských zemích, díky kterému automobilky i jejich dodavatelé opět zvýšily výrobu.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme