Zájem o koupi Českých aerolinií mají čtyři investoři

Do tendru na privatizaci Českých aerolinií se přihlásili pouze čtyři zájemci. Je to konsorcium Unimex a Travel Service, firmy Odien, Air France/KLM a Darofan ze skupiny Aeroflot. Ministerstvo financí původně avizovalo dvojnásobný počet možných uchazečů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Privatizace Českých aerolinií odstartovala. Zájemci o koupi 91procentního státního podílu v letecké společnosti se mohli hlásit do dnešního poledne.

"Pokud přijde silný investor se zkušenostmi s restrukturalizací, tak je schopen tu společnost přivést ve velmi krátké době do provozního zisku," říká Tomáš Uvíra z ministerstva financí, který má privatizaci aerolinek na starosti.

V prvním kole úředníci prověří, zda nabídky splňují zadání tendru a nepředstavují bezpečnostní rizika pro stát. Ve druhém kole rozhodnou jen peníze. Vláda čeká 4 a půl miliardy korun.

Podle Jana Procházky ze společnosti Cyrrus původně odborníci čekali, že se objeví i někteří další zájemci. "Zejména ty asijské subjekty si chtějí určitě stabilizovat svoji pozici na domácím trhu, nechtějí vymýšlet nějaké akvizice hodně vzdálené od domova, které by se jim třeba nemusely v budoucnosti vyplatit, neznají tolik ten trh."

České aerolinie by měly získat nového vlastníka do letošního podzimu.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme