Ministři školství: EU krizi nezvládne bez lidí ochotných se neustále vzdělávat

Finanční krize byla hlavním tématem dnešního neformálního zasedání ministrů školství sedmadvacítky v Praze. Nejednali ale o dopadu krize na vzdělávání, nýbrž o tom, jak může školství přispět k jejímu překonání nebo alespoň zmírnění. Shodli se, že pro budoucnost bude klíčová flexibilita a schopnost se celoživotně vzdělávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Figeľ a Ondřej Liška

Ján Figeľ a Ondřej Liška | Foto: Úřad vlády ČR

"Potřebujeme lidi, kteří budou vybaveni takovými dovednostmi, že se budou moci uplatnit ve velmi proměnlivých, nestálých podmínkách pracovního trhu a budou schopni se celoživotně vzdělávat," uvedl ministr školství Ondřej Liška, jenž jako zástupce předsednické země jednání vedl. Krize by podle ministrů školství neměla způsobit snížení investic do vzdělání, ale naopak vést k jejich posílení.

Nutná opatření vyjmenoval evropský komisař pro školství, vzdělávání a kulturu Ján Figel. "Když se podíváme o deset let dopředu do roku 2020, je jasné, že budou potřeba nové dovednosti, které třeba ještě dnes neexistují. Jediným způsobem, jak se na to připravit, je rozšířit svou kvalifikaci, a to nejen v oboru, v němž člověk pracuje, ale i mimo něj. Musíme naučit občany více kritickému a analytickému myšlení a především zapracovat na jejich schopnosti komunikace - bude se muset zlepšit počítačová gramotnost a hlavně se lidé budou muset učit více cizích jazykům," vysvětlil Figel.

Vedle souvislostí krize a vzdělání hovořili v Praze evropští ministři školství také o spolupráci škol a soukromých podniků. Projev na toto téma přednesl i česko-americký ekonom a bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar.

Jiří Bouda, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme