Přesně před deseti lety začalo bombardování bývalé Jugoslávie

Před deseti lety začalo bombardování Bělehradu a dalších srbských měst. Mělo zastavit etnické čistky v Kosovu, což se podařilo. Zanechalo ale také hluboké rány v části srbského obyvatelstva vůči NATO a jejím členským zemím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neviditelný bombardér B-2 Spirit

Neviditelný bombardér B-2 Spirit | Foto: FAS

Vojenská operace Severoatlantické aliance měla dosáhnout stažení armády z Kosova, což se po 78 dnech stalo. Miloševičův režim se zhroutil o více než rok a půl později po masových demonstracích demokratických sil.

Dodneška ale Srbové vzpomínají na oběti náletů a připomínají je také malé pomníčky rozeseté po celém městě. Na hlavní třídě v Bělehradě třídě pak dodnes stojí trosky části zasažených budov a pocit křivdy u části obyvatelstva ještě úplně nezmizel.

Přesně ve dvanáct hodin se rozezněly sirény ve všech srbských městěch. Na minutu se ve všech srbských městech zastavil život. Sirény připomněly dva a půl tisíce civilních obětí náletů. Přímo před velvyslanectvím Spojených států vyjádřilo tichý protest kolem padesáti lidí. Policie proto uzavřela centrum a v podstatě zastavila dopravu. V Bělehradě i dalších městech panují mimořádná bezpečnostní opatření a policejní hlídky jsou všudypřítomné.

V podvečer se bude v jednom z nejvýznamějších pravoslavných kostelů v hlavním městě - sloužit mše za zemřelé a večer se zvony všech kostelů rozezní přesně ve chvíl, kdy na Bělehrad začaly dopadat bomby. Na otevřené demokratické podmínky si v Srbsku velmi rychle zvykli, ale z náletů před 10 lety přesto zbyla trpká příchuť.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme