Pochod židovských radikálů a protesty Arabů si vyžádaly zranění 16 Izraelců

Šestnáct Izraelců utrpělo zranění při pouličních srážkách ve městě Umm al-Fahm na severu země. Město obývají Arabové a nepokoje vyvolal pochod židovských radikálů jeho ulicemi. V očekávání krvavých střetů nasadila vláda dva a půl tisíce policistů a početné byly i zdravotnické týmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pouliční srážky ve městě Umm al-Fahm

pouliční srážky ve městě Umm al-Fahm | Zdroj: ČTK

Nakonec došlo na házení kamení i rozhánění davů slzný plynem. Kámen vržený Araby zasáhl do hlavy zástupce šéfa izraelské policie. Granát se slzným plynem na druhé straně zranil levicového židovského poslance. Ten přijel proti průvodu židovských extremistů demonstrovat spolu s Araby.

Úřady povolily pochod jenom stovce židovských aktivistů a všichni museli před vstupem do města odevzdat zbraně. S izraelskými vlajkami pak demonstrovali, že i Umm Al-Fahm je součástí Izraele a požadovali loajalitu po místních Arabech. Ti pochod považují za provokaci a upozorňují, že mezi organizátory byli i stoupenci zakázané teroristické organizace Kach.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme