Brown: Spolupráce EU a Ameriky na obnově finanční stability může být velmi dobrá

Britský premiér Gordon Brown věří v dobrou spolupráci se Spojenými státy na obnově světové finanční stability. Nikdy v posledních letech podle něj nebylo americké vedení tak nakloněno spolupráci s Evropou v mnoha oblastech. Prohlásil to v Evropském parlamentu při prezentaci návrhů, se kterými půjde Evropská unie na londýnský summit G20 příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown v Evropském parlamentu

Gordon Brown v Evropském parlamentu | Zdroj: ČTK

Gordon Brown jako současný předseda skupiny 20 největších ekonomik světa prohlásil, že Evropská unie by měla hrát ve vybudování nové světové finanční architektury vedoucí úlohu.

Bude navrhovat například vytvoření sítí dohledu nad všemi finančními institucemi, zrušení daňových rájů a posílení Mezinárodního měnového fondu. Ten by měl mít na pomoc státům v nouzi a předcházení krizím 500 miliard dolarů, tedy dvojnásobek dnešního stavu.

V této souvislosti zmínil Brown i východoevropské státy. "Nikdy vás neopustíme, když budete v nouzi. Uděláme co bude v našich silách, abychom byli na vaší straně."

Brown také řekl, že doufá v dobrou spolupráci na obnově světové finanční stability se Spojenými státy. "Od evropsko-amerického summitu za několik dní v Praze můžeme tyto výroční schůzky změnit v nepřetržitě se prohlubující partnerství. To zajistí nutnou změnu, kterou svět potřebuje," prohlásil britský premiér.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme