Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Topolánkova vláda padla. Kabinet totiž v úterý neobstál v dalším, pátém hlasování o nedůvěře v Poslanecké sněmovně. Opozice pro svůj návrh získala potřebný 101 hlas. Proti kabinetu hlasovali vedle sociálních demokratů a komunistů také Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a dvě bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Prezident Václav Klaus zatím novou politickou situaci nekomentoval. Další vývoj se ale podle něj bude ubírat standardní ústavní cestou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Topolánkova koaliční vláda teď musí podat demisi. Podle premiéra by se tak mohlo stát nejdřív ve čtvrtek, dříve to kabinet udělat nemůže. Ve středu je totiž premiér na zahraniční cestě ve Štrasburku.

Podle prezidenta Václava Klause se další vývoj bude ubírat standardní ústavní cestou. Víc o své roli při vyjednávání neřekl. Podle mluvčího Radima Ochvata považuje hlava státu za nerozumné v tuto chvíli situaci jakkoli komentovat.

ODS očekává, že pověření k sestavení nové vlády získá opět Topolánek

Poslanecký klub ODS večer rozhodl o vyloučení Vlastimila Tlustého ze svých řad. Zároveň doporučil, aby Tlustý spolu s poslancem Janem Schwippelem byli vyloučeni ze strany. Chce je tak potrestat za přispění k pádu vlády. ODS pak očekává, že prezident pověří sestavením nového kabinetu opět Mirka Topolánka. Žádné jiné pověření občanští demokraté podle Topolánka nepřipustí.

"Pokud chce pan prezident pověřit někoho jiného, otevírá cestu komunistům ať už k přímé nebo nepřímé účasti na vládě. Takže v tomto smyslu si myslím, že ten náš požadavek je jasný. Pokud se mi nepodaří tu vládu sestavit, my žádnou vládu polo-politickou nepodpoříme jako celý klub ODS, budeme chtít předčasné volby, budeme se chtít na nich dohodnout," prohlásil večer Topolánek.

Už v pondělí premiér a šéf občanských demokratů řekl, že pokud by mělo dojít na předčasné volby, ODS by je chtěla co nejdříve, ještě v létě letošního roku.

Paroubek: Kabinet může do června vládnout v demisi

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po hlasování zopakoval, že kabinet může dál vládnout v demisi, a to do konce českého předsednictví Evropské unii - tedy do konce června. Sociální demokraté by ale chtěli výměnu ministrů vnitra a spravedlnosti Ivana Langra a Jiřího Pospíšila a také pozastavení privatizací státního majetku. Paroubek už také úplně zamítl možnost, že by se sociální demokracie podílela na vládě spolu s ODS. Předčasné volby do Poslanecké sněmovny by podle něj mohly být na podzim nebo na začátku příštího roku.

"Já si myslím, že pokud budeme jednat o předčasných volbách, tak buďto na podzim nebo na začátku příštího roku, aspoň to je názor sociální demokracie. Budeme jednat zcela nepochybně o přijetí takového ústavního zákona, ale to vyžaduje určitý čas a nějakou dobu trvají také ty lhůty, které jsou potřeba ze zákona na svolání voleb, takže ten nejbližší termín je stejně někdy na podzim," uvedl šéf ČSSD.

Komunisté pro vládu národní shody

Podle komunistů by po pádu Topolánkova kabinetu měla vzniknout vláda národní shody. Variant je podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa několik, měla by to ale být vláda politická. Podle Filipa by se nově do vlády mohl dostat i někdo z nezařazených poslanců, kteří pomohli Topolánkovu vládu svrhnout.

"Může to být vláda, kterou bude tolerovat sociální demokracie, může to být vláda duhové koalice, vláda národní shody - všechny varianty jsou možné, protože Ústava je předpokládá. Samozřejmě KSČM preferuje širší shodu politických sil v rámci té krize, která vtrhla do dveří české ekonomiky, a v tomto ohledu pravděpodobně by vláda národní shody byla do následujících voleb, ať budou předčasné nebo v řádném termínu, tím nejvhodnějším řešením," myslí si Filip.

Šéf KDU-ČSL Jiří Čunek říká, že vláda by se už neměla vysilovat prosazováním zákonů, které už nemůže prosadit. Na mysli má například zdravotnické zákony, současně si také nemyslí, že by měl kabinet v demisi například pokračovat v privatizacích.

Podle Čunka se teď začne hlavně vyjednávat. "Je vidět, že se asi i opozice shoduje na tom, že by předsednictví měla dodělat tato vláda. To znamená, ty tři měsíce určitě se nic významného nestane, ale bude prostor pro jednání."

Zelení budou po vyslovení nedůvěry vládě usilovat o co nejrychlejší uspořádání předčasných voleb. Po hlasování ve sněmovně to uvedl předseda nejmenší vládní strany Martin Bursík.

O situaci po vyslovení nedůvěry vládě jsme mluvili v Radiofóru. Záznam pořadu si poslechněte v Rádiu na přání.

K tématu si přečtěte také:
Ve sněmovně pokračuje debata před hlasováním o nedůvěře vládě
Po případném pádu vlády chce ODS volby už v létě
Poslanec Tlustý: Rebelové z ODS by mohli v úterý hlasovat proti vládě
J. Raninec pro Radiožurnál: Dnes bych vládu nepotopil
Premiér má prý důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta republiky
ČSSD chce popáté hlasovat o nedůvěře vládě, tentokrát kvůli kauze Wolf
Premiér Topolánek přiznal, že chtěl pomoc pro bývalého sociálního demokrata Wolfa
Zelení vyzvali k odvolání nejvyšší žalobkyně Vesecké
Zubová s Jakubkovou jednaly proti vlastní straně, tvrdí šéf zelených Bursík
Zelení vyloučili čtyři stranické kritiky
Tlustý v Radiožurnálu: Informací z Krakatice se nebojím
Martin Bursík pohrozil odchodem z koalice
Topolánkova vláda doznala změn, prezident jmenoval nové ministry
Z klubu ODS odchází už druhý poslanec - Jan Schwippel
Rebelující poslanec Raninec opustil klub ODS
Vláda přežila čtvrté hlasování o nedůvěře

Milan Kopp, Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme