Analytici: Pád Topolánkovy vlády české předsednictví EU oslabí

Své stanovisko k vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka večer vydala Evropská komise. Ta věří, že Česko vyřeší nynější situaci a zajistí, že české předsednictví EU bude nadále plně fungovat. Část poslanců Evropského parlamentu se ale obává, že pád české vlády může ohrozit přijetí Lisabonské smlouvy a vůbec akceschopnost Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České předsednictví v Radě EU

České předsednictví v Radě EU | Foto: Tomáš Pakosta

Ve středu má odstupující premiér Topolánek prezentovat ve Štrasburku závěry summitu Unie z minulého týdne. Podle části europoslanců nebude mít přechodná vláda takovou váhu jako řádný kabinet.

Například slovenská europoslankyně za Evropskou lidovou stranu Anna Záborská řekla: "Mě to velmi mrzí, přeji si, aby Česká republika úspěšně dokončila svoje předsednictví, myslím si, že česká opozice nezvolila ten nejlepší směr."

Pád Topolánkovy vlády oslabí českou i evropskou pozici na jednání o nové regulaci finančních trhů. Shodli se na tom bruselští analytici oslovení Českým rozhlasem. Začátkem dubna se v Londýně koná schůzka dvaceti největších světových ekonomik. Topolánek jako předseda vlády v demisi na ní podle nich pojede s výrazně oslabenou pozicí.

Kvůli tomu se na jednání sníží význam celé Evropské unie, kterou Praha zastupuje. Prohlásil to analytik Střediska pro studia evropské politiky Pjotr Maciej Kazinski. Setkání G-dvacítky má přitom stanovit pravidla nové regulace světových finančních trhů. Také podle zástupce ředitele Centra evropské politiky Antonia Missiroliho je vyslovení nedůvěry vládě pro české předsednictví komplikací.

"Nejen na premiéra, ale i na jeho ministry teď budou kolegové v unii pohlížet jinak. Za současné situace to pro ně budou slabší hráči." Každodenní agendu předsednictví podle Missiroliho pád vlády neovlivní. Češi by tak i nadále měli pokračovat v jednání o běžné legislativě.

Pavel Novák, Igor Maňour, Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme