Pádu české vlády věnují v zahraničí velkou pozornost

Pád české vlády může ohrozit přijetí Lisabonské smlouvy a vůbec akceschopnost Evropské unie. Takové obavy vyslovila část poslanců Evropského parlamentu. Podobný názor se objevil také v německých médiích. Ta zastávají názor, že vyslovení nedůvěry české vládě znamenat posílení euroskeptických proudů v Česku. V Polsku přijímají zprávy o pádu české vlády se znepokojením. Podle tamního tisku pád české vlády prohlubuje krizi evropského vedení. Vyslovení nedůvěry české vládě si všímá také Rusko. Podle velvyslance Moskvy při NATO souvisí pád Topolánkovy vlády s plány na vybudování amerického radaru v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky před Evropským parlamentem

Vlajky před Evropským parlamentem | Foto: Magdaléna Trusinová

Vyslovení nedůvěry vládě země předsedající Evropské unii může ohrozit její akceschopnost. Takové byly první reakce části poslanců Evropského parlamentu, který právě zasedá ve Štrasburku. Dnes tam má odstupující premiér Topolánek prezentovat závěry summitu Unie z minulého týdne. Podle části europoslanců nebude mít přechodná vláda takovou váhu jako řádný kabinet.

Část poslanců parlamentu se domnívá, že vyslovení nedůvěry vládě se pravděpodobně promítne do vystupování Česka v roli předsednické země Evropské unie. Zdaleka ne všechny strany politického spektra v europarlamentu se chtěly k pádu české vlády vyjadřovat.

Poslanci tábora evropských socialistů, kam patří i dva čeští zástupci za ČSSD, dostali od vedení frakce nakázáno dění v Česku nekomentovat. V Evropské socialistické straně panuje kvůli pádu vlády v předsednické zemi Unie špatná nálada. Předseda frakce Martin Schulz jen vzkázal, že doufá v hladké pokračování českého předsednictví.

To na opačné straně evropského politického spektra neskrývají rozčarování. Poslanec za Evropskou lidovou stranu z Německa Elmar Brok:

"Jsem z toho opravdu smutný, protože až dosud bylo české předsednictví úspěšné. V těchto těžkých dnech hospodářské a finanční krize ztrácí předsednictví Unie autoritu. Není schopné nás vést do lepších časů, například do času ratifikace Lisabonské smlouvy. Tohle není příliš zodpovědná situace."

Podobně to vidí i jeho kolega Bernd Posselt: "Abych byl upřímný, je to škoda pro celou Evropu. V době přijímání velmi důležitých rozhodnutí tu máme jen slabou dosluhující vládu předsedající Evropské radě. České předsednictví bylo dobré. Až dosud to byl úspěch. Myslím, že v době krize potřebujeme co nejvíce znovu proevropskou a stabilní vládu v Česku."

Europoslankyni ze Slovenska Anně Záborské přišlo sesazení Topolánkovy vlády prostě líto: "Mně to velmi mrzí. I když nemůžeme říct, že v průběhu předsednictví některé země nemůže padnout vláda. Já přeji České republice, aby úspěšně dokončila své předsednictví."

Pravda, nejsme první komu době předsednictví padla vláda. Před námi si tuto situaci vyzkoušeni v roce 1993 Dánové a o 3 roky později Italové.

Jenže my jsme měli Evropě ukázat, že i postkomunistická země dokáže své první předsednictví zvládnout bez problémů. Nepodařilo se.

Bruselští analytici: Pád vlády Mirka Topolánka oslabí české předsednictví EU

České předsednictví Evropské unie utrpělo těžkou ránu. Způsobilo ji vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka Poslaneckou sněmovnou. Na tom se shodují významní bruselští analytici oslovení Českým rozhlasem.

Politická nestabilita škodí každému předsednictví. Zdůraznil to zástupce ředitele Centra evropské politiky Antonio Missiroli. Topolánkova vláda v demisi bude podle něj v Bruselu méně důvěryhodná.

Piotr Maciej Kaczynski ze Střediska pro studia evropské politiky s tím souhlasí. Dodal, že pád kabinetu výrazně oslabí Evropskou unii na jednání dvaceti největších světových ekonomik v Londýně začátkem dubna: "Hlas českého premiéra bude úplně v pozadí. A zmenší to i hlas Unie jako celku." G20 se chce dohodnout na hlubokých změnách v dohledu nad finančními trhy.

Evropská Komise podle svého prohlášení ale věří, že české předsednictví bude mít i nadále hladký průběh.

Německá média: Z pádu české vlády bude profitovat prezident Klaus

Posílení tábora euroskeptiků, nejistá budoucnost Lisabonské smlouvy a triumf Václava Klause. To jsou společné jmenovatele komentářů německých médií a politiků k pádu české vlády. U našich západních sousedů zaznívá taky kritika poměrů na naší politické scéně.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung jsou události v Česku exemplárním příkladem toho, jak stranický egoismus ve Střední a Východní Evropě znemožňuje politický vývoj. 'V postkomunistickém kosmu působí nedostatek státnické odpovědnosti a vyložená nechuť k demokratickému kompromisu velké škody', tepe české poměry zpravodaj Klaus Brill. Ten zároveň oceňuje, že se Mirek Topolánek pod vyděračským tlakem přeběhlíků se stoickou tvrdohlavostí a taktickým umem, vůbec udržel tak dlouho v sedle.

"Mirek Topolánek přišel o autoritu," píše německá agentura DPA. Ta přiřkla klíčovou roli v dalším politickém vývoji prezidentu Václavu Klausovi.

Zpravodaj listu Die Welt spekuluje o tom, že Klaus inklinuje k vládě velké koalice občanských a sociálních demokratů, ovšem bez Topolánka. Server Spiegel.ONLINE se domnívá, že se předseda české vlády stal další obětí finanční a hospodářské krize.

Německá média se pak shodují v názoru, že pád vlády může ovlivnit ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Reformní dokument EU by podle agentury DPA mohli 'potopit' senátoři ODS, kteří by už po Topolánkově 'demontáži' nemuseli být svázaní stranickou linií.

V Polsku přijímají zprávy o pádu české vlády se znepokojením

Předseda vládního Úřadu pro Evropskou integraci Mikolaj Dowgielevicz prohlásil, že jej zprávy z Prahy znepokojují. Češi předsedají unii, trvá hospodářská krize a je to těžká doba pro Evropu, uvedl Dowgielewicz.

Podle jeho názoru je ale zatím těžké předpovědět, jaký bude mít vývoj v Česku vliv na chod Evropské unie. Vyslovení nedůvěry zaznamenala všechna polská média na prvních místech zpravodajství. Připomínají také, že k politickým otřesům došlo na Islandu, v Maďarsku a Lotyšsku.

Deník Gazeta Wyborcza píše, že na nadcházejícím summitu skupiny G20 už nikdo nebude brát premiéra Topolánka vážně. Podle politologa Pawla Šwiebody to dokazuje, že je nutné přijmout lisabonskou dohodu, která zmírňuje důsledky podobných kolizí.

Politické záležitosti Unie by v takovém případě řídili stálý předseda Rady Evropské unie a vysoký představitel pro zahraniční záležitosti.

Analytik Piotr Kaczyński listu řekl, že od českého předsednictví nikdo nic dobrého nečekal, ale premiér Topolánek si postupně získal respekt. Česká vláda nabrala vítr do plachet, ale nakonec si vstřelila vlastní branku.

Pád Topolánkovy vlády neznamená, že v Praze nastane bezvládí. Nějaká vláda bude a všechny unijní rady ministrů a jiná setkání budou po technické stránce připraveny. Značně ale zeslábne schopnost české vlády přesvědčovat jiné a nacházet společná stanoviska, domnívá se list Rzeczpospolita.

Seznam zemí, které budou chtít Čechům pomoci v řízení Unie, se prodlouží a velké země pocítí potřebu vzít věci do vlastních rukou. Hospodářská krize zvýšila poptávku po silném vůdci Evropské unie, který by se neměnil každého půl roku a nezávisel by na vnitřních politických záležitostech.

Topolánkův případ poskytuje zastáncům lisabonské dohody silný argument, napsala Rzeczpospolita.

Ruský velvyslanec při NATO: Pád české vlády souvisí s radarem

Podle velvyslance Moskvy při Severoatlantické alianci Dmitrije Rogozina souvisí vyjádření nedůvěry kabinetu Mirka Topolánka s podporou americkému plánu protiraketové obrany ve střední a východní Evropě.

Ruští představitelé v souvislosti s pádem české vlády znovu připomněli svůj nesouhlasný postoj k americkému plánu na vybudování základen protiraketové obrany v Polsku a České republice, kterému vláda premiéra Topolánka vyjádřila podporu.

Vyslanec Ruska při NATO Dmitrij Rogozin v prokremelské federální televizi vyjádřil přesvědčení, že vyslovení nedůvěry české vládě ze strany opozice s plány na vybudování amerického radaru v České republice přímo souvisí.

Zároveň se domnívá, že nad dohodami uzavřenými se Spojenými státy a jejich ratifikací českým parlamentem nyní visí otazníky. Mnohé podle Dmitrije Rogozina bude záviset na postoji a vůli prezidenta Václava Klause.

Přečtěte si také:
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Pavel Novák, Martin Dorazín, Jiří Hošek, Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme