Německá vláda se údajně chystá navýšit šrotovné

Vládní pobídka k nákupu nových aut v podobě šrotovného bude v Německu zřejmě finančně posílena. Měli se na tom dohodnout kancléřka Angela Merkelová a její vyzyvatel v podzimních volbách, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Šrotovné se ale u našich západních sousedů bude každopádně vyplácet jen do konce letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vrakoviště

vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Křesťanští demokraté kancléřky Merkelové tak nakonec vyslyšeli volání automobilového průmyslu, který na posílení tzv. ekologické prémie vyvíjel silný tlak. Na šrotovné, které obsahuje tzv. druhý balíček na posílení ekonomiky, chtěl spolkový kabinet původně vyčlenit 1,5 miliardy eur.

To by vystačilo na 600.000 bonusů k nákupu nových vozů. Už k 25.březnu ale Spolkový úřad pro ekonomiku a kontrolu vývozu evidoval 347.000 žádostí. Německá asociace automobilových prodejců předpovídala, že už o Velikonocích by vládní "hrnec" mohl být prázdný.

Šrotovné vyvolalo v Německu doslova boom hlavně u vozů nižších kategorií. U některých značek to vedlo dokonce k problémům v dodávkách nových aut.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme