Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi

Dnes v 15. hodin předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) předá na Pražském hradě demisi svého kabinetu do rukou prezidenta republiky Václava Klause. Ten by také dnes mohl naznačit, jak bude postupovat dál. Pokud zvolí stejnou cestu jako při pádech předcházejících vlád České strany sociálně demokratické, pověří sestavením kabinetu předsedu nejsilnější parlamentní strany. Tedy současného občansko-demokratického premiéra Mirka Topolánka, jehož vláda se ještě před podáním demise mimořádně sešla a schválila jednomyslně svou demisi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Mirek Topolánek

Premiér Mirek Topolánek | Foto: European Commission Audiovisual service

Za pádem vlády stáli prezident Václav Klaus, poslanec ODS Vlastimil Tlustý a pražský primátor Pavel Bém (ODS), říká premiér Topolánek: "Myslím si, že o podílu těch lidí, bývalého člena poslaneckého klubu ODS Tlustého a dalších dvou aktérů, od minulého podzimu, od prohraných voleb krajských a senátních, nikdo nepochybuje. A já také ne. Pavel Bém s Václavem Klausem museli na Pražském hradě velmi usilovně slavit, ale nechci to zlehčovat. Samozřejmě, že tam může být nějaká osobní animozita."

Mirek Topolánek byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Záznam rozhovoru najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Pražský primátor a šéf pražských občanských demokratů Pavel Bém v reakci uvedl, že Mirek Topolánek se podle něj chová neférově a zbaběle. Dále uvedl, že premiér se snaží zbavit odpovědnosti za konec kabinetu a že je z Topolánkových výroků zklamaný.

Bém říká: "Pád vlády přichází v době ekonomické recese, hospodářské krize, navíc Česko předsedá Evropské unii. Je třeba vzít tuto skutečnost jako fakt a pokud možno s chladnou hlavou hledat řešení. To nenalezneme tak, že se budeme zbavovat vlastní odpovědnosti a hledat viníka někde jinde. Naopak když začneme jednat a tvořit, ne bořit. A pokud možno uvnitř ODS sjednocovat."

Primátor Pavel Bém odmítl podíl na svržení Topolánkovy vlády | Foto: ČTK

Pavel Bém vystoupil na Radiožurnálu v poledních Ozvěnách dne. Jeho vyjádření najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Předseda vlády Topolánek dodal, že výsledek úterního hlasování o nedůvěře současné koaliční vládě zaskočil Českou stranu sociálně demokratickou: "Nerozumím Jiřímu Paroubkovi, protože je to člověk, který chce v této zemi vládnout a současně je schopen připustit situaci, která totálně destruuje naši pozici v Evropě. Skoro bych řekl, že v této chvíli mít odpovědnost za všechny tyto věci bez mandátu, který v této chvíli nemám, tak to je velmi silné kafe."

Jediným východiskem jsou podle premiéra Topolánka předčasné volby. Ani současná vláda ani opozice totiž nemají jasnou většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek dnes v Ranním interview Radiožurnálu řekl, jací lidé by podle něj měli být v nově sestavené vládě.

"Myslím si, že by to měla být nezávislá, nestranická osobnost. Měli by to být především odborníci na národohospodářství. Takoví, kteří by připravili skutečně bytelný plán boje proti krizi. Tato vláda zatím připravovala spíš jenom fragmenty."

Jiří Parobuek odpovídal v Ranním interview Radiožurnálu. Jeho slova najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Jak píše dnešní Právo, prezident Václav Klaus zřejmě nemá v úmyslu pověřit Mirka Topolánka sestavením nové vlády. Právo se odvolává na okolí hlavy státu. Tuto spekulaci nepřímo potvrdil i Klausův tajemník Ladislav Jakl. Navíc se mu nelíbí, že by dosavadní vláda měla zůstat u moci v řádu měsíců. To, že sestavením vlády bude pověřený Mirek Topolánek, přitom vedení ODS považuje za jediné možné řešení.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek uvedl, že by následující vládě měl předsedat člověk, který bude úspěšně řešit dopady krize v Česku a především dokončí předsednictví Evropské unii: "Pokud se nemáme znectít před Evropou a světem, pak je důležité toto předsednictví se ctí dokončit. To jsou obrysy, kterými se, my politici, musíme řídit. A jistě i pan prezident, jako nejvyšší ústavní činitel a teď v tuto chvíli rozhodující hráč, bude tyto věci brát na zřetel."

Jiří Čunek bude mluvit v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Poslouchejte po půl šesté!

Přečtěte si také:
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Středočeská ODS vyzvala poslance Tlustého a Schwippela ke složení mandátu
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka
Ve sněmovně pokračuje debata před hlasováním o nedůvěře vládě
Po případném pádu vlády chce ODS volby už v létě
Poslanec Tlustý: Rebelové z ODS by mohli v úterý hlasovat proti vládě
J. Raninec pro Radiožurnál: Dnes bych vládu nepotopil
Premiér má prý důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta republiky
ČSSD chce popáté hlasovat o nedůvěře vládě, tentokrát kvůli kauze Wolf

Koho by měl prezident Václav Klaus pověřit sestavením nové vlády? Hlasujte v naší anketě!

Stanislav Vintr, Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme