EU chce více koordinovat své civilní mise ve světě

Větší harmonizace civilních misí - to je jeden ze závěrů prvního dne neformální schůzky ministrů zahraničí sedmadvacítky na hlubockém zámku. Český prezident Václav Klaus povede za nynější české předsednictví Evropské unie summit EU-Rusko, který se v květnu uskuteční v Chabarovsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hluboká

Hluboká | Zdroj: ČTK

Více koordinovat vysílání a financování civilních misí Evropské unie ve světě. Na tom se shodli ministři zahraničí sedmadvacítky na neformální schůzce na zámku Hluboká.

V současné době působí policejní nebo civilní mise Unie na mnoha místech světa. Například na Balkáně, v Afghánistánu, nebo i v Africe. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga je třeba hledat způsoby jak pro tyto mise policisty a další odborníky připravovat.

"Tedy jak sehnat lidi, jak na to získat peníze a jak celý systém rekrutování, vysílání misí a školení lidí, kteří se na tom mají podílet, jak toto vylepšit."

Karel Schwarzenberg také potvrdil, že květnový summit Evropské unie a Ruska povede za české předsednictví Unie prezident Václav Klaus. Naopak na vrcholné schůzce v Praze s novým americkým prezidentem Barackem Obamou příští týden bude v čele unijní delegace stát i přes demisi vlády odstupující premiér Mirek Topolánek.

27 ministrů zahraničí členských států Evropské unie také posuzuje vliv vládní krize u nás na předsednictví Radě Evropské unie. Většina účastníků této neformální schůzky nevidí dopad vývoje na politické scéně v Česku na předsednictví nijak tragicky. "Bylo by katastrofou pokračovat se slabým předsednictví. Musíme české předsednictví do konce června podporovat," zdůraznil italský ministr Franco Frattini.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme