Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách

Šéfové dvou nejsilnějších českých politických stran se domluvili na předčasných volbách. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD Jiří Paroubekm se kvůli tomu sešli v sobozu na uzavřeném jednání. Paroubek uvedl, že volby by měly být na konci října, Topolánek se k detailům schůzky nechce vyjadřovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Marián Vojtek

Podle mluvčí vlády Jany Bartošové se předsedové na přesném termínu voleb neshodli: "To, že pan Paroubek zveřejnil, že se dohodli na předčasných volbách, tak naše reakce je taková, že ano. Nikoliv na termínu."

ČSSD je podle Paroubka ochotná tolerovat Topolánkovu koaliční vládu do začátku června za předpokladu, že odejde ministr vnitra Ivan Langer a bude odvolána nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Paroubek prý s Topolánkem jednal také o ratifikaci Lisabonské smlouvy českým Senátem a o postoji koaliční vlády občanských a křesťanských demokratů a zelených ke krajům, vedeným nyní hejtmany ze sociální demokracie. O detailech schůzky chce Paroubek informovat v neděli na tiskové konferenci.

Za Křesťansko-demokratickou unii - Čs. stranu lidovou řekl Radiožurnálu ministr Cyril Svoboda, že lidovci k dohodě Jiřího Paroubka s Mirkem Topolánkem ještě jasné stanovisko nemají: "Musíme vidět, za jakých podmínek a jak je to skutečně reálné. Protože volby v říjnu, to znamená jít jen dvěma cestami. Buď změnou ústavy nebo krkolomnou cestou pádu vlády. Takže ta dohoda se zřejmě týká změny ústavy. Takže musíme zjistit, jaká je pro to podpora."

Jak Radiožurnálu řekl předseda poslaneckého klubu Strany zelených Přemysl Rabas, jim tato varianta vyhovuje: "Určitě se přikláníme k tomu, že v současné situaci je nejrozumnější řešení - když už to ti hráči takhle rozehráli - udělat volby co nejdřív. Jak se většina shoduje, říjnový termín zvládnout lze."

Podle předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa by nové volby měly být do září letošního roku, dřív než vznikne nový státní rozpočet. Odmítá možnost, že by v nové vládě byl předseda ODS Mirek Topolánek nebo aby šlo o vládu odborníků "Myslím, že premiér Topolánek je jedním z těch, kteří se výrazně podíleli na tom, že tato vláda nemá důvěru..Vedle pana Brusíka a pana Čunka. Takže si nemyslím, že ho prezident bude jmenovat znovu premiérem. Nemůže jít ani o úřednickou vládu. Ale o vládu, která bude mít sice krátkodobý, ale jasný politický mandát, co má v České republice dělat."

Přečtěte si také:
Politici se dohadují o nové vládě a předčasných volbách
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté
Česko už řídí vláda v demisi
Havel: Věřím, že prezident pověří sestavením nové vlády Topolánka
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka
Premiér má prý důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta republiky
ČSSD chce popáté hlasovat o nedůvěře vládě, tentokrát kvůli kauze Wolf

Monika Rybáková, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme