Berlínskou demonstraci proti summitu skupiny G20 doprovázely násilnosti

Ve srážky příslušníků autonomní scény s německou policií se zvrhnul závěr berlínské demonstrace proti nadcházejícímu londýnskému summitu skupiny G20. Účastníci akce protestovali taky proti krizovému managementu německé spolkové vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Berlíně proti hospodářské krizi

Demonstrace v Berlíně proti hospodářské krizi | Zdroj: ČTK

Podle policie 15 tisíc, podle pořadatelů 30 tisíc účastníků zprvu poklidného pochodu skandovalo hesla proti bankám, světovým státníkům a manažerům. Levicoví demonstranti nesli kapitalismus, coby ztělesnění zla, v černé rakvi ozdobené červenými růžemi.

Účastníci protestní akce žádali ochranu obyčejných lidí před dopady krize a výrazné zvýšení investic do vzdělání, ochrany klimatu a veřejné infrastruktury.

O nepěknou dohru akce se před berlínskou radnicí postaralo několik stovek černě oděných výtržníků. Ti asi tisícovku dohlížejících policistů napadli lahvemi a pyrotechnikou. Strážci zákona nejagresivnější hlouček demonstrantů obklíčili a několik osob zadrželi.

Účinné akce proti chudobě, nezaměstnanosti a proti klimatickým změnám požadovaly tisíce demonstrantů také v Londýně. Manifestaci uspořádalo pod heslem Lidé na prvním místě na 150 britských skupin, včetně odborů a náboženských organizací. Pochod je první ze série akcí v místě čtvrtečního summitu dvaceti největších světových ekonomik. Další protesty se v Londýně chystají na středu a čtvrtek.

Přečtěte si také:
V Berlíně se demonstruje kvůli hospodářské krizi
Německo: Smíšené reakce vyvolal záměr vlády navýšit šrotovné
Americká vláda chce přísnější pravidla pro Wall Street
Brown: Spolupráce EU a Ameriky na obnově finanční stability může být velmi dobrá
Evropská unie chce navýšit zdroje Mezinárodního měnového fondu

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme