Neformální schůzka ministrů zahraničí Evropské unie na Hluboké se líbila

Na jihočeském zámku Hluboká nad Vltavou skončil neformální summit ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie. Dnešek věnovali setkání s kolegy ze tří kandidátských zemí a z pětice států západního Balkánu. Shodli se na tom, že integrace západobalkánských zemí, jako jsou Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Srbsko a Kosovo je zájmem všech členských států, nejen českého předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hluboká

Hluboká | Foto: kolektiv autorů

Ani v hospodářské krizi nemusí proces integrace západního Balkánu zpomalit. Řekl na Hluboké hostitel setkání český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Avizoval, že už do konce roku by se mohly objevit první vlaštovky ve zjednodušování vízového režimu s balkánskými zeměmi. Podle něj ale teď záleží na vládách jednotlivých států jihovýchodní Evropy, jaký pokrok v přibližování se Unii udělají.

Také podle eurokomisaře pro rozšíření Oliho Rehna by neměla být hospodářská recese překážkou přistupování dalších zemí do Unie: "Neobviňujme chorvatského dělníka, nebo srbského úředníka za systémové chyby finančního kapitalismu, které přišly z Wall Streetu."

Ministři si schůzku na Hluboké pochvalovali. Karel Schwarzenberg osobně poděkoval členům technického a organizačního personálu, že vše zvládali s úsměvem a šířili dobrou atmosféru. Na úspěchu schůzky mělo podíl i neobvyklé prostředí Hluboké.

"Díky osobní vazbě pana ministra Schwarzenberga k zámku to bylo velmi zvláštní a zcela určitě to byla velmi pozoruhodná schůzka," zhodnotil setkání šéf britské diplomacie David Miliband.

Schůzku na Hluboké předčasně opustil dánský ministr Per Stig Moller. Kvůli srdeční slabosti se nechal převézt do českobudějovické nemocnice. Jeho stav nebyl vážný a už se vrátil do Kodaně. Podle informovaných zdrojů Českého rozhlasu byla jeho indispozice následkem přemíry ,využití' české pohostinnosti.

Přečtěte si také:
Na Hluboké se dnes jedná o rozšíření Evropské unie
Izraelská média si všímají varování EU před zhoršením vzájemných vztahů
Hluboká nad Vltavou je na dva dny centrem Evropské unie
EK by mohla dostat přihlášku Černé Hory k členství v Unii ještě do června
Slovinsko nezruší blokádu přístupových jednání Chorvatska do Unie
Srbsko směřuje do Evropské unie, řekl Českému rozhlasu srbský prezident Boris Tadič
Schwarzenberg: Česká republika podpoří vstup Albánie do Evropské unie

Pavel Novák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme