Předčasné volby ano, ale vláda politická nebo ,úřednická'?

Předsedové dvou nejsilnějších českých parlamentních stran Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD) o víkendu potvrdili, že se dohodli na uspořádání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Liší se ale v navrhovaných termínech: Topolánek navrhuje září, Paroubek zase říjen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Martin Smrček

Šéf sociálních demokratů Paroubek je pro, aby do doby předčasných voleb fungovala přechodná vláda odborníků: "Vláda Mirka Topolánka - v tom jsme vstřícní - může provést větší část českého předsednictví Evropské unie. Poté by následovala vláda nestranických odborníků, která by se soustředila především na boj proti krizi, na přípravu opatření, které by pak mohla využít vláda, vzniklá z voleb, které se uskuteční na podzim."

Občanskodemokratický předseda vlády Topolánek ale nesouhlasí, aby do uspořádání předčasných voleb byla ustanovená přechodná vláda odborníků. Jak řekl v České televizi, chce kabinet s politickým mandátem: "Když někdo vyvolá nedůvěru vládě, musí vědět, co bude dělat potom. Musí převzít vládní odpovědnost nebo alespoň musí hledat řešení. Preferuji jakékoliv ústavní řešení před nějakým protiústavním nebo nějakým řešením vlády bez mandátu. Vláda v demisi má nepochybně tisíckrát silnější mandát, než je vláda najmenovaná jako takzvaná vláda odborníků bez důvěry. Taková vláda žádný mandát nemá."

Předseda ČSSD Paroubek také definoval podmínky, za kterých by nechal Topolánkův kabinet v demisi pracovat do léta. V prvé řadě chce odchod ministra vnitra Ivana Langera (ODS) a odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.

Paroubek to vysvětlil takto: "Ministr v demisi by měl skončit. Pokud jde o pana Langera, máme s ním jisté zkušenosti, například před volbami v roce 2006 a takzvanou Kubiceho zprávou, kterou zrežíroval. Jsou samozřejmě i další adepti, které neradi vidíme, ale ty nějak těch pár týdnů strpíme, například pan Bursík, pan Liška, paní Parkanová."

Šéf ODS Topolánek následně o požadavku ČSSD ohledně ministra Langera řekl, že je nelogické odvolávat ministra, který je v demisi: "Je naprosto absurdní, když všichni ministři včetně premiéra odcházejí, aby byli ještě odvoláváni. Připadá mi to jako protimluv. Nevím, z čeho mají Václav Klaus a Jiří Paroubek strach. Já spíš vyčítám Ivanovi Langerovi opak než oni: Že měl být daleko důsledněji stíhat kauzy vlád a let minulých."

Topolánek k budoucímu sestavení vlády dodal: "Jako vůbec nejhorší řešení bych viděl, kdybychom si nechali vnutit tu vládu mechanismem, který naznačoval pan prezident Klaus, To bych pokládal za stejné, jako jsme kritizovali pověření Josefa Luxe, aby přivedl Josefa Tošovského a vládu, která v podstatě vládla tři měsíce. A nebylo to vůbec nic dobrého."

Paroubek ale na úřednické vládě trvá a chce do ní zahrnout nepolitické osobnosti i s podporou komunistů: "Myslím si, že komunisté by minimálně měli ty věci konzultovat s námi. Domnívám se, že by to bylo dobře. Když my, sociální demokraté, nabídneme pět nebo deset odborníků, a pak komunisté řeknou: ,Tito dva, tři lidé mají naší důvěru', tak by se mohli podílet na vyjádření důvěry takovéto vládě."

K výzvám na odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké se Občanská demokratická strana vyjádřila už před časem. Odmítla jako nepřípustné, aby do justice zasahovali politici. ODS v písemném prohlášení vyzvala koaliční partnery k respektování nezávislost justice a k politické zdrženlivosti.

Přečtěte si, co předcházelo:
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Politici se dohadují o nové vládě a předčasných volbách
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté
Česko už řídí vláda v demisi
Havel: Věřím, že prezident pověří sestavením nové vlády Topolánka
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme