Bude dohoda o slevách na sociálním pojištění?

Národní ekonomická rada vlády dnes probírala možná opatření proti nynější globální ekonomické krizi. Z jednání NERVu vyplývá, že současná koaliční vláda chce přesvědčit politickou opozici o užitečnosti slevy na sociálním pojištění. Za to ji nabízí diskusi o zvýšení podpor v nezaměstnanosti a o zvýšení slevy z daně na dítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchody a sociální dávky

důchody a sociální dávky | Foto: Alena Palečková

Národní ekonomická rada dnes posoudila protikrizové návrhy ČSSD a chce začít se sociálními demokraty debatovat o zvýšení podpory v nezaměstnanosti a zvýšení slevy na dani na dítě. Podmínkou ale je, že sociální demokracie vyjde vstříc v případě slevy na sociálním pojistném.

Ministra financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) potvrdil: "Za předpokladu, že bychom se dokázali dohodnout, že sleva na sociální pojištění získá v parlamentu většinu, jsme vstřícní diskutovat o zvýšení podpor v nezaměstnanosti. Jsme rovněž připraveni diskutovat o zvýšení slevy na dani na dítě."

Společný koaličně-opoziční balíček, vycházející z návrhů koaliční vlády i opoziční sociální demokracie, by byl podle ministra financí ku prospěchu všech občanů České republiky. Kalousek současně řekl, že nejprve půjde o to dohodnout se politicky. Jestli tento balíček podpoří všichni, pak se bude jednat o konkrétních penězích. Vždy ale zvýšení nějaké podpory pocítí státní rozpočet ČR.

Například slevu na dítě má nyní každý poplatník 10.640 korun. Případné zvýšení o stokorunu by se projevilo v rozpočtu 200 miliony, při tisícikoruně by to byly dvě miliardy.

O dalších návrzích z protikrizového balíčku sociálních demokratů ministr financí řekl, že řeší problémy pouze z krátkodobého pohledu. Z dlouhodobého představují velkou zátěž pro státní rozpočet a jsou neefektivní, některé dokonce kontraproduktivní.

Vláda zatím předložila tři legislativní návrhy na snížení dopadů hospodářské krize. Jedná se o insolvenční zákon a zrychlení odpisů - v těchto případech může počítat s podporou politické opozice. Pokud ale jde o snížení sociálního pojištění, u něj zatím Česká strana sociálně demokratická podporu odmítá.

Přečtěte si také:
Státní dluh: Na jednoho Čecha už připadá skoro 100 tisíc korun
Kalousek: Stát by si mohl půjčit od lidí až 140 miliard korun
Počet nezaměstnaných v Česku překročil 416 tisíc
Vláda schválila návrh novely insolvenčního zákona
Vláda schválila podnikům snížení sociálního pojištění
Opozici se nepodařilo vrátit vládě balík protikrizových opatření

Jaroslav Skalický, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme