Čína znovu otevře Tibet zahraničním návštěvníkům

Čína od pátého dubna opět umožní vstup cizinců do Tibetu. Himalájská autonomní oblast byla od února uzavřená kvůli obavám z nepokojů u příležitosti padesátého výročí tibetského povstání. Čína také uplynulý víkend poprvé slavila Den osvobození z nevolnictví, připomínající rozpuštění tibetské vlády v čele s Dalajlámou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetské vlajky

Tibetské vlajky | Foto: Jiří Hošek

Tibet je bezpečný a připravený na turisty, prohlašují oficiální představitelé této autonomní oblasti. Do Tibetu tak budou opět moci začít jezdit jak zahraniční návštěvníci, tak i lidé z Hong Kongu a Macaa, tedy území, která sice patří Číně, ale jejich obyvatelé do Tibetu nesměli stejně jako cizinci.

Kromě Tibetu byly nepřístupné i oblasti obývané Tibeťany v sousedních provinciích Čching-chaj, Kan-su a S´-čuan a některé zůstanou podle rozhodnutí úřadů uzavřené i nadále, a to až do června.

Peking u příležitosti 50.výročí porážky povstání Tibeťanů znovu odsoudil údajné separatistické snahy Dalajlámy. Zároveň prohlásil, že teprve za vlády komunistické strany došlo v Tibetu k modernizaci a přijetí demokratických reforem.

Přečtěte si také:
V Číně protestovaly stovky Tibeťanů, policie je rozehnala
Čínské jednotky v Tibetu mají plnou pohotovost
Tibetský aktivista prožije zbytek života ve vězení
Nicolas Sarkozy se přes protesty Číny setkal s tibetským dalajlámou
V Číně byli zatčeni další zahraniční protibetští aktivisté
Čínská policie zadržela osm protibetských aktivistů a britského novináře
Čínská justice odsoudila 17 Tibeťanů za účast na březnových nepokojích

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme