Vláda schválila přesun restaurací či kadeřníků do nižší sazby DPH

Daň z přidané hodnoty u vybraných služeb by se měla snížit. Rozhodla o tom vláda. Do devítiprocentní sazby by měly spadat například restaurační a kadeřnické služby, ale i rekonstrukce soukromých bytů nebo drobných oprav. Nyní se návrhem budou zabývat poslanci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, Martin Říman

Miroslav Kalousek, Martin Říman | Zdroj: ČTK

Zabránit možnému propouštění a poklesu zájmu zákazníků v oblasti služeb - to jsou podle ministra financí Miroslava Kalouska důvody, které vládu vedly k přeřazení některých služeb s vysokým podílem lidské práce z vyšší do nižší sazby DPH.

"Vzhledem k tomu, že to má bezprostřední dopad na zaměstnanost, a to ve všech regionech, protože v každém regionu jistě najdeme restauraci, holiče i čističe oken, tak se vláda rozhodla tento návrh schválit a doporučit Poslanecké sněmovně," uvedl Kalousek.

O změnách sazeb DPH u služeb se v Evropské unii diskutuje několik let. Za našeho předsednictví EU v tomto ohledu udělala velký posun, ministři financí evropské sedmadvacítky se na přeřazení vybraných služeb do nižší sazby dohodli v březnu. Tuto možnost zařadili v rámci takzvaného plánu obnovy hospodářství EU jako jeden z nástrojů boje proti současné krizi.

Znamená to, že výjimka na sníženou sazbu DPH pod stanovenou patnáctiprocentní hranici, která měla pro některé služby skončit příští rok, může platit i dál. Kalousek za největší úspěch považuje to, že se Česku podařilo vyjednat trvalé zařazení pečovatelských služeb do devítiprocentní sazby. Základní sazba DPH v Česku je 19 procent. Celkový dopad těchto opatření na veřejné rozpočty ministerstvo financí odhaduje na tři až šest miliard korun. Proti změně sazeb nemá výrazné námitky ani opozice.

Proti změně sazeb nemá výrazné námitky ani opoziční sociální demokraté. Jejich stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se ale obává, že zákazník tento krok příliš nepocítí. "Jestli bude řízek o šest korun lacinější, tak to možná bude jenom o tři, protože část si nechají restauratéři u sebe. Je to určitě sympatické opatření, ale já bych očekával od vlády zásadnější věci, které by zmírnily dopady krize," podotkl Urban.

Nižší DPH se dotkne téměř všech drobných služeb, které využíváme, tedy různých opraven oděvů, obuvi a dalších věcí, dále i kadeřnictví nebo prací souvisejících s opravami soukromých bytů a domů. Ministerstvo financí v novelách zákonů navrhlo trvalé přeřadit do snížené sazby také restaurační služby kromě alkoholických nápojů a tabákových výrobků, u restaurací chce ale Kalousek na oplátku jednat o možném zrušení stravenek.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme