Japonsko a Česko podepsaly dohodu o nákupu emisních povolenek

Japonsko dnes podepsalo s Českou republikou dohodu o nákupu 40 milionů tun emisních povolenek. Česko tak získá miliardy korun na ekologické technologie a projekty. Japonsko se zase přiblíží splnění plánovaného poklesu emisí, které stanovuje Kjótský protokol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr Martin Bursík a japonský velvyslanec v ČR Čikahito Harada podepsali smlouvu o prodeji emisních kreditů

Ministr Martin Bursík a japonský velvyslanec v ČR Čikahito Harada podepsali smlouvu o prodeji emisních kreditů | Zdroj: ČTK

Jednání byla vedena víc než rok. Ministr životního prostředí Martin Bursík Radiožurnálu potvrdil, že je s vyjednanou cenou za emisní kredity spokojen. Podle něj dostalo Česko příznivou cenu proto, že poskytlo vysoké garance, že výnosy z povolenek budou využity na ekologické projekty.

"Japonci hodnotili takzvaný faktor greeningu. To znamená, jak které opatření přispěje k dalšímu snižování emisí skleníkových plynů. A na základě tohoto se nám podařilo vyjednat vynikající cenu," uvedl Bursík. Podle něj jsou ve hře i další obchody s emisními kredity:

"My prodáváme 40 milionů kreditů Japonsku a ještě jednáme se Světovou bankou - tam to je také velmi blízko podpisu kontraktu. Máme ještě rozjednána jednání s některými dalšími státy. A vedle toho také organizujeme přes veřejnou obchodní soutěž a poradce mezinárodní aukci povolenek. Chceme si také otestovat, jaká bude cesta na aukci."

Výnos z prodeje půjde do nového projektu Státního fondu životního prostředí. "Vzniká nový program, který se jmenuje Zelená úsporám. Ty peníze půjdou pro domácností na zateplování bytů a rodinných domů a také pro vytápění obnovitelnými zdroji energie. To znamená kotle na různé typy biomasy, zplynování dříví, solární kolektory, tepelná čerpadla a kombinace těchto zařízení. Důležité je, že ti žadatelé budou moci kombinovat úspory s obnovitelnými zdroji. A jestliže k této kombinaci přistoupí, ještě dostanou bonus," přiblížil Bursík.

Přečtěte si také:
Česko možná stáhne žalobu kvůli emisním povolenkám
Brusel chce aukce emisních povolenek
Evropská komise seškrtala českým podnikům emisní povolenky

Katarína Brezovská, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme