Tlustý pozastavil své členství v ODS, podle Bendla to stanovy strany ale neumožňují

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý pozastavil své členství ve straně. Důvodem jsou podle něj hrozby, že bude rakovnická ODS zrušena. K vyloučení poslance Tlustého vyzvalo rakovnické občanské demokraty širší vedení strany. To Tlustému a dalšímu rebelujícímu poslanci Janu Schwippelovi vyčítá, že se při hlasování o nedůvěře vládě přidali na stranu opozice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Tlustý

Vlastimil Tlustý | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Dokdy bude mít Vlastimil Tlustý členství pozastaveno, se podle něj v takovém aktu neuvádí: "Dnes jsem pozastavil své členství v rakovnické ODS. Členové oblastní rady to vzali na vědomí. Je to moje reakce na nevybíravé hrozby, že bude zrušena celá rakovnická ODS."

Místopředseda občanských demokratů Petr Bendl ke kroku Vlastimila Tlustého pro Radiožurnál uvedl, že stanovy strany nic takového neumožňují:

"Buď člověk je, anebo není členem ODS. Jediná možnost existuje v případě, že je někdo vyloučen místním sdružením a odvolá se k smírčímu výboru. Pak ta doba do rozhodnutí tohoto výboru je něco, čemu se dá říkat pozastavené členství. Jinak takovýto institut, aby si ho člověk vymyslel sám na sebe jako člen ODS, není možný v ODS.

Příští týden ve čtvrtek se měl kvůli rebelujícímu poslanci sejít místní sněm ODS v Rakovníku a případně ho vyloučit. Členská základna se zřejmě sejde i přesto, že se o vyloučení Tlustého nebude jednat. V úterý se bude záležitostí zabývat také rada místního sdružení.

Šárka Slezáková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme